Fredag aften styrtede et militærfly med 27 ombord ned i det østlige Ukraine. Her er, hvad vi ved.
Klokken 21:45 meldte det ukrainske indenrigsministerium, at to personer havde overlevet et flystyrt i Tjihuiv nær Kharkiv i det østlige Ukraine. I første omgang troede myndighederne at der var 28 mand ombord, men det viste sig, at der kun var 27 ombord.
De to personer, der blev fundet i live, var svært forbrændte – en af dem er senere død af sine skader, imens den anden fortsat er i live. De resterende 25 mennesker ombord døde alle i styrtet.
Det totale antal døde er altså 26, imens en mand er såret på hospitalet. Flystyrtet er blevet bekræftet af flere forskellige ukrainske myndigheder og personligt af Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.
Udover kabinepersonalet på flyet var de ombordværende kadetter fra Kharkiv Militære Luftfartsuniversitet.
Undersøgelse igangsat
En undersøgelse af, hvad der hændte forud for styrtet er blevet igangsat. Det er det Statslige Bureau for Efterforskning, der står for undersøgelsen af hændelserne. De har dog endnu ikke adgang til de sorte bokse, skriver Interfaks Ukraine.
“De følgende forklaringer er ved at blive forklaret: Teknisk malfunktion, uhensigtsmæssig ageren af crewet, uhensigtsmæssig udførsel af ground control, uhensigtsmæssig vedligehold af flyet og forberedelse for flyveturen,” skriver bureauet ifølge Unian.
Det ser for nuværende ikke ud til, at flyet blev skudt ned, hvilket man godt kan foranlediges til at tænke med Ukraines nyere historie i baghovedet. Det tyder på, at det var en ulykke og det bliver efterforsket som sådan.
Gammelt sovjet-fly
Flyet, der styrtede ned, er af den såkaldte Antonov AN-26 flytype, et mindre transportfly, der blev bygget i Sovjetunionen i perioden 1969 til 1986. Flyet bruges både militært og civilt.
Det har også fået præsidentens kontor til at reagere. Oleg Tatarov fra præsidentens kontor siger til Ukrainska Pravda, at præsident Zelenskij vil stoppe flyvninger med AN-26-fly, til det vides, hvad der fik flyet til at styrte ned i første omgang.
Der er dog intet odiøst i at flyve med gamle fly-modeller. Airbus A300, for eksempel, fløj sin første tur i 1972, og det bliver stadigvæk brugt til ruteflyvninger.