Foto af Tina Hartung hos Unsplash

Ukrainenu er i det østlige Ukraine i byen Severodonetsk, hvorfra vi giver dig overblikket over de seneste kamphandlinger i Donbas. 

Hvad er der sket? 

Tirsdag ved 5 tiden om morgenen går hårde kampe mellem ukrainske soldater og de russisk-støttede separatister i Donbas i gang. I fem timer udkæmper de et slag, hvor en soldat på den ukrainske og 4 separatister blev dræbt.

Kamphandlingerne er bekræftet af begge sider. Rusland nægter dog at have kendskab til, hvorfor kampene er blevet indlet. Til det russiske nyhedsbureau Tass siger en russisk talsmand at:

“Vi har ikke detaljerne om dette sammenstød, og vi ved ikke, hvad der fremprovokerede det, men vi har set beskeder om, at begge sider havde tab, og vi udtrykker derfor vores kondolencer.”

I Kyiv ser man ikke helt sådan på det. Med reference til kampene om Debaltseve, en by på størrelse med Hjørring, kalder præsident Volodimir Zelenskij angrebene for en kynisk provokation, der er et forsøg på at hindre fredsprocessen.

Hvor? 

Det er blevet bekræftet af begge sider, at der er foregået kampe omkring byerne Sokilnivky, Smile, Zolote, Orikhove og Novotosjkivske. Der er dog ikke enighed om, hvem der begyndte angrebet.

Ifølge Ukrainerne angreb separatisterne med 120 mm mortergranater og 152 mm haubitsere – der i øvrigt er ulovlige ifølge Minsk-aftalen. Fra den ikke anerkendte udbryderrepublik i Lugansk lyder det, at kampene startede da ukrainerne rykkede frem.

“I dag begik den ukrainske hær igen forsøg på sabotage på Lugansk Folkerepubliks område. Ukrainernes forsøg på at trænge ind på LFR-territorium med en sabotage- og rekognosceringsenhed, men forsøget blev stoppet,” siger lederen af separatisterne i Lugansk, Leonid Pasetjnik.

Den forklaring er der dog ikke mange, der køber med den viden, der er til rådighed. Hverken blandt pressen, eksperterne eller de ukrainske politikere.

Baggrund 

Angrebene falder efter en lang weekend, hvor der har været politiske diskussioner om termerne for det næste møde i Normandi-gruppen, der består af Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland.

Zelenskij vil gerne ændre Minsk-aftalen. Det vil Rusland ikke. Til gengæld vil russerne gerne have Steinmeier-formularen indskrevet i Ukrainsk lovgivning, men som Ukrainenu tidligere har skrevet, er der flere ting i vejen for implementeringen af den aftale.

Det falder i øvrigt også på en mærkedag for ukrainerne, da det er femårsdagen for slaget om Debaltseve, der kostede Ukraine dyrt.

Det har fået flere til at spekulere i, om det er et forsøg på at vise, at det er Rusland, der bestemmer i Donbas og dermed presse ukrainerne til at indgå i forhandlinger på Ruslands vilkår.

Det er dog ikke blevet bekræftet.