Foto: 995645 / Pixabay.com

Det er urealistisk, at FN’s fredsbevarende styker kommer til det østlige Ukraine, lyder det fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). 

Besøger man byer som Kramatorsk, Lisitjansk og Severodonetsk tæt på kontaktlinjen i Østukraine, vænner man sig hurtigt til synet af OSCE’s store, hvide firehjulstrækkere, der kører rundt i gaderne.

OSCE er den observationsmyndighed, der holder øje med blandt andet konflikten. Men det er urealistisk, at de kommer til også at observere FN’s fredsbevarende styrker – det mener i hvert fald repræsentanten for formanden for OSCE i Ukraine, Martin Sajdik.

“Jeg vil ikke sige, at det er realistisk i øjeblikket (at indsætte FN’s fredsbevarende styrker, red.). At indsætte fredsbevarende styrker er muligt, hvis parterne bliver enige. FN’s fredsbevarende styrker kan ikke være i Donbas uden enighed (mellem parterne, red.), siger Martin Sajdik ifølge Unian.

Russerne bestemmer 

Udover, at der skal være enighed mellem den ukrainske stat og de russisk støttede separatister. Men der er også en anden hindring i vejen, lyder det fra Martin Sajdik.

“Vi har brug for en beslutning fra FN’s sikkerhedsråd. Og vi ved alle, hvem der er medlem af sikkerhedsrådet,” siger Martin Sajdik med reference til, at Rusland er permanent medlem af sikkerhedsrådet.

Siden 2017 har Ukraine og Rusland diskuteret muligheden for fredsbevarende styrker, men Ukraine vil have dem i hele Donbas, mens russerne kun vil gå med til fredsbevarende styrkere på grænsen mellem Donbas og Ukraine.

13.000 liv 

De sidste fem år har halvøen Krim og store områder i det østlige Ukraine været besat af henholdsvis Rusland og separatister med russisk opbakning. Konflikten har kostet 13.000 liv og sendt flere tusinde mennesker på flugt.

Selv om kampene ikke er så voldsomme, som da konflikten brød ud, er der fortsat træfninger mellem begge sider med jævnlige dødsfald.

I foråret valgte Ukraine den nye præsident, Volodimir Zelenskij. Han vandt valget overlegent, blandt andet på løfter om at sørge for fred. Han har været aktiv på området, hvilket er resulteret i en stor fangeudveksling samt underskrivelsen af den såkaldte Steinmeier-formular, der bragte folk i stort antal på gaden i protest.