Foto af Luca Bravo hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder for ugen, der er gået, hvor der blandt andet er nyt om landreformen, nye investeringer og nyt om Privatbank.

Ugen har været præget af den iranske nedskydning af det ukrainske fly nær Teheran, som har fyldt i både nationale og internationale medier. Det har blandt andet betydet, at en række erhvervshistorier er faldet i baggrunden. Ukrainenu vil som noget nyt give et overblik over ugen, der er gået, med fokus på erhvervshistorierne i Ukraine. 

I denne uge på Ukrainenu har du kunnet læse om, hvordan turismen i Ukraine oplever stor vækst med flere flyvninger, og om hvordan Tyrkiet overvejer at lave store investeringer i den ukrainske infrastruktur. Derudover har Ukrainenu bragt nyheden om, at den ukrainske by Lviv er som et trækplaster for veluddannede i hele landet. 

Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa, forklarede i løbet af ugen til Ukrainenu, at der er brug for en række reformer i landet, hvis økonomien skal vokse i den grad, som der er brug for. 

Men ugen bød også en på en række historier, som vi nu vil give dig et overblik over. 

EU investerer i Ukraine

Det ukrainske medie Ukrinform skriver, at den europæiske bank for genopbygning og udvikling (EBRD) vil investere omkring otte milliarder kroner i 51 private og offentlige projekter i Ukraine. 

Derudover skriver Ukrinform, at den ukrainske nationalbank (NBU) har vedtaget en reform, der skal udvikle den ukrainske finanssektor i tråd med internationale standarder med fokus på fem områder.

“Strategien fremlægger fem prioriterer inden for udviklingen. Styrkelsen af den finansielle stabilitet, promovering af makroøkonomisk udvikling og økonomisk vækst, udvikling af de finansielle markeder, ekspansion af finansiel inkludering og introduktionen af innovationer i den finansielle sektor,” lød det i en pressemeddelelse fra NBU om aftalen, der løber til 2025.

Folk bag Privatbank sagsøger staten

Ukrainenu har tidligere skrevet om vigtigheden af, at Ukraine får fundet en afslutning på sagen om Privatbank, der blev nationaliseret i 2016 på grund af svindel. Det har Ukraine dog ikke fået gjort, og der er stadig store spekulationer om mulige sammenhænge mellem den ukrainske præsident Zelenskij og oligarken Kolomojski, der var medejer af banken.

Nu skriver Kyiv Post, at tidligere topledere og mindre aktionærer har sagsøgt statens garantifond, finansministeriet og Privatbank, fordi deres aktier blev nationaliseret.  

“(Jeg) forstår stadig ikke, hvorfor mine aktier, som jeg har tjent over 20 år af mit liv i Privatbank, blev taget fra mig,” siger en af sagsøgerne Gorokhovsky ifølge Kyiv Post, der også skriver, at den ukrainske nationalbank mener, at de tidligere ejere svindlede for 4,4 milliarder kroner dagen før nationaliseringen.

Færre kontanter og flere reklamer

I Danmark går vi i større og større grad en fremtid i møde uden kontanter, og i Ukraine er det ikke meget anderledes. Ifølge mediet Ukrinform oplyser den ukrainske nationalbank, at brugen af kontanter i landet er faldet til 9,2 procent af den ukrainske bruttonationalprodukt fra 17,8 procent i 2014. 

Derudover er andelen af transaktioner med kort steget fra 25 procent i 2014 til 49,7 procent i september 2019, oplyser banken. 

Kyiv Post skriver, at der bliver brugt flere og flere penge på reklamer i Ukraine. I en længere artikel beskriver mediet, hvordan reklameindustrien er vokset med 25 procent i 2019, og at der forventes en stigning på 18 procent i 2020. Det er baseret på en rapport fra sammenslutningen af den ukrainske reklameindustri på VRK.com

Der er reklamer mange steder i Kyiv. Blandt andet for nybyggerier. Foto af Марьян Блан hos Unsplash

Ifølge rapporten er der stigning i både online, tv og printreklamer i Ukraine. 

En række nye investeringer

Ukrinform bragte i ugens løb også en række historier om investeringer i Ukraine. Blandt andet skrev mediet, at kinesiske forretningsfolk vil investere i Rivne International Airport nær Lviv. 

Men der stopper de kinesiske opkøb ikke. Mediet skriver også, at den kinesiske råvarebørs (Bohai Commodity Exchange) har købt 49,9 procent af den ukrainske børs JSC PFTS Stock Exchange. 

Ifølge det ukrainske energieministerium investerer EU også i Ukraine. Her går pengene dog til udviklingen af den vedvarende energi, som Ukrainenu tidligere har sat fokus på. EU vil ifølge ministeriet have fokus på den grønne omstilling og CO2-skat i investeringerne.

Nyt om landreformen

Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan den nye landreform, som er gået gennem førstebehandlingen i parlamentet, kan få stor betydning for landbrugssektoren i Ukraine og landet generelt. Et stort stridspunkt i forhandlingerne om reformen er, hvorvidt udlændinge skal have mulighed for at købe ukrainsk landbrugsjord, som de ikke kan i dag, eller om kun ukrainere skal have lov. 

Foto af Johny Goerend hos Unsplash

Mykola Solsky, der er formand for kommiteen for landbrugspolitik i det ukrainske parlament, har sagt til det ukrainske medie Ukrinform, at udlændinge i hvert fald får forbud mod at købe landbrugsjord tæt på de ukrainske grænser. 

“Selv hvis en folkeafstemning bliver holdt, så vil det være forbudt for udlændinge… (at købe) landbrugsjord indenfor et område af 50 kilometer (fra de ukrainske grænser),” sagde Solsky, der henviste til, at der er snak om, at landbrugsreformen skal sendes til en folkeafstemning, da der er modstand i dele af befolkningen.

Flere nyheder fra landbruget

Ifølge Ukrinform steg produktionen af æg i Ukraine med 3,4 procent i 2019 med henvisning til tal fra statens center for statistik. De skriver også, at mælkeproduktion er faldet med 3,7 procent i 2019. 

Derudover skriver mediet, at den ukrainske eksport af korn ventes at stige med 7,8 millioner tons (cirka 22 procent) fra juli 2019 til juni 2020 – sammenlignet med samme periode året før. Ikke overraskende bringer Kyiv Post også i ugens løb en historie om, at Ukraine nu er den tredjestørste eksportør af landbrugsprodukter til EU med en vækst på 41 procent i såkaldte “agri-food” produkter sidste år.