Foto: World Economic Forum/Faruk Pinjo

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der indgået en række erhvervsaftaler, og der har været økonomisk forum i Schweiz, der har domineret nyhederne. 

Der har været gang i nyhederne i denne uge. Også her på Ukrainenu, hvor vi blandt andet har skrevet om det økonomisk forum i Schweiz, hvor den ukrainske præsident deltog. Der fortalte han blandt andet om planerne for store privatiseringer i Ukraine, om Ukraines planer om EU-medlemskab og slog fast, at Ukraine er klar til investeringer. 

Det kom også frem på forummet, at Ukraine er i gang med færdiggøre planer med tyske Deutsche Bahn, der skal hjælpe med togdriften i Ukraine. Og senere på ugen var Zelenskij på besøg i Israel for blandt andet at diskutere muligheden for et større økonomisk samarbejde. 

Hos Ukrainenu har vi over længere tid beskrevet de ukrainske planer om en landreform, der måske kommer til at give udlændinge og ukrainere mulighed for at købe landbrugsjord i Ukraine. Reformen er gået i stå i det ukrainske parlament efter, at den ellers var førstebehandlet. I denne uge var Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, ude at slå fast til Ukrainenu, at der stadig er håb for reformen. 

Derudover har Ukrainenu skrevet om, hvordan den nye handelsaftale mellem Kina og USA vil påvirke Ukraine, og hvordan den ukrainske præsident skal passe på med at presse de højreorienterede, hvis han vil have stabilitet

Men ugen bød også en på en række andre historier, som vi nu vil give dig et overblik over. 

Regeringen sætter en række tiltag i gang

Det ukrainske medie Ukrinform skriver, at 305 statsejede virksomheder allerede er blevet sat under statens fond for ejendomme, hvorfra de skal privatiseres. Det er et af de mange skridt, som den ukrainske regering vil tage for at bekæmpe korruption og øge skatteindtægterne.

Derudover har den ukrainske regering planer om at forsøge at rejse 26 millioner Euro fra EU til at støtte den planlagte landreform. Det forklarede den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk på Telegram, ifølge Ukrinform. Pengene skal ifølge premierministeren gå til selve reformarbejdet, støtte til små landbrug og generel støtte til reformen. 

Ukraine håber, at EU vil støtte landet økonomisk i arbejdet med at få leveret landreformen. Foto af Martin Krchnacek hos Unsplash

Tilbage i foråret sidste år, da den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blev valgt, lovede han, at gøre det lettere at være lille virksomhed i Ukraine. Sidste år vedtog regeringen så at yde billige lån til små virksomheder, og de tiltag træder i kraft fra den første februar i år, lyder det. Lånene gives med mellem fem til ni procent rente, hvilket er lavere end normalt i Ukraine.

“Statens støtte-program for mikro og små virksomheder vil tillade deltagere at få op til 1,5 millioner UAH (cirka 420.000 kroner, red) i overkommelig lån på fem, syv eller ni procent,” sagde Honcharuk ifølge Ukrinform

Investeringer fra udlandet

Foruden ugens store forretningsmøde mellem Israel og Ukraine har ugen også budt på en række andre lande, der indgår samarbejde med Ukraine eller har planer om investeringer. Blandt andet har Azerbaijan meldt ud, at landet vil investere 1,5 milliarder dollar (cirka 10 milliarder kroner, red) i Ukraine. Det skriver flere medier

“Sidste gang investerede vi en millard dollar. Denne gang vil vi investere yderligere 1,5 milliarder dollar i Ukraine,” sagde Azer Khudiyev, der er Azerbaijans ambassadør i Ukraine på et pressemøde og slog fast, at det blandt andet kan blive it-sektoren, forarbejdning, landbrug og infrastruktur såsom byggelse af veje, som investeringerne kan bruges på. 

Men det er ikke kun Azerbaijan, der vil investere. Det vil den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko også. Ifølge siden Belarus News (Belta) vil han øge mængden af olie fra Ukraine, så 30 procent af Hvideruslands import kommer fra Ukraine. 

“Der er ikke noget rigtigt alternativ til russisk olie lige nu. Men vi skal variere (import), som vi har aftalt. Vi skal tage skridt til at få 30-40 procent af olien fra Rusland. Vi skal importere 30 procent fra de baltiske lande og omkring 30 procent fra Ukraine,” sagde præsidenten på et møde. 

Ifølge det ukrainske forsvarsministerium har Ukraine og Tyrkiet indgået en aftale yderligere samarbejde på det militære område. Landene aftalte blandt andet at sætte fokus på implementeringen af tidligere aftaler og samarbejde forsvarsindustrierne imellem.

Tyrkiet og Ukraine skal arbejde tættere sammen om forsvaret. Foto af Meriç Dağlı hos Unsplash

Andre nyheder fra forretningslivet

Ifølge Ukrinform skriver den ukrainske nationalbank, at flere banker forventer en stigning i efterspørgslen for bolig- og forretningslån. Det skyldes primært en stigning i renterne. 

Derudover begynder det ukrainske lavprisselskab SkyUp Airlines at flyve til flere græske øer fra blandt andet Kyiv, Kharkiv, Lviv og Odessa. Det skriver Ukrinform

Ukrinform skriver også, at EU har suspenderet importen af fjerkræ fra Ukraine, da der er problemer med avian influenza (en form for fugleinfluenza) i landet. 

“Import af fjerkrækød, kødprodukter og ikke-varmebehandlet fjerkræprodukter fra Ukraine er blevet suspenderet. Dog er æg og æggeprodukter ikke omfattet,” skrev den ukrainske statsservice for fødevarer og forbrugerbeskyttelse.

EU stopper importen af fjerkræ fra Ukraine. Foto af Seen hos Unsplash

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har i ugens løb bragt en længere artikel, om hvordan Ukraine kan blive fri for landets energiafhængighed af russisk gas. Den kan du læse her