Foto af Rémi Walle hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har den ukrainske præsident været på rundtur, og der er kommer flere nøgletal om den ukrainske økonomi. 

Som altid har der været en række vigtige erhvervsnyheder i løbet af ugen i Ukraine, der gennemgår en enorm udvikling på grund af regeringens reformvillighed og en generel positiv stemning i befolkningen og hos investorer. Her på Ukrainenu giver vi dig et overblik over de største nyheder. 

På Ukrainenu bød ugen blandt andet på nyheden om, at Ukraine er blevet et mere sikkert sted at være for udenlandske investorer, fordi landet er begyndt at samarbejde med blandt andet Europol om økonomisk kriminalitet. Derudover bragte vi også nyheden om, at Ukraine er det 12. mest trafikerede by i verden, og at det koster samfundet milliarder hvert år.

Ukrainenu har over de sidste måneder skrevet en del om den længe ventede juridiske reform, som skal gøre op med korruptionen i landet til gavn for både borgere og virksomheder. Den ser ud til at være strandet, og generelt er det svært at finde hoved og hale i den. Derfor har vi her på siden givet dig et overblik over, hvad der er op og ned

Derudover har vi her på siden også skrevet om, hvordan mindstelønnen stiger kraftigt i Ukraine, men at lønnen stadig stiger mindre end i Danmark, når det kommer til kroner og øre. Derudover forventes priserne på gas at falde i Ukraine, den ukrainske præsident har været på besøg i Polen og så ventes renten i Ukraine at falde i løbet af året.

Men ugen bød også en på en række andre historier, som vi nu vil give dig et overblik over. 

Økonomien ser stærk ud

I første omgang er det værd at bemærke, at en række nyheder i Ukraine igen bekræfter, at den ukrainske økonomi går frem på flere fronter. Blandt andet går det godt for Ukraine med at sælge landets obligationer. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian kan berette, hvordan de udenlandske investorer har øget deres investeringer i ukrainske obligationer med 6,1 procent sidste år. Blandt andet er det værd at bide mærke i, at flere investorer holder længere på deres obligationer, og at prisen på obligationerne i 2019, som fastsættes af det ukrainske finansministerium, var 3,5 gange højere end i 2018. Endnu en indikator på optimisme i økonomien.

Derudover skriver Unian, at den stadig faldende inflation i Ukraine fortsætter med at presse renten ned i landet, hvilket vil gøre det mere attraktivt at låne penge i Ukraine. I ugens løb var den ukrainske centralbank ude at sænke renten til 11 procent fra 13,5 procent, og den trend kan fortsætte med at stige, lyder det fra Unian. 

“På grund af den endnu hurtigere voksende makroøkonomi i Ukraine, forventer NBU (ukrainske nationalbank) at sænke… renten til syv procent ved enden af 2020,” lød det fra nationalbanken ifølge Unian. 

Ukrainenu beskrev tidligere, hvordan den ukrainske valuta UAH steg mest af alle valutaer i verden sidste år. Nu skriver Unian, at den i ugens løb dog har tabt seks procent i forhold til dollaren, hvilket kan være et godt tegn for de ukrainske eksportører, som har mistet konkurrenceevne i forhold til udlandet sidste år på grund af valutaens styrkelse. 

Nye aftaler: Måske investeringer

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij rejser i disse måneder nærmest hver uge, hvor han møder statsledere verden rundt for at skaffe økonomiske investeringer til den ukrainske økonomi. Denne uge er ingen undtagelse. Foruden et besøg til Polen har den ukrainske præsident også talt med premierministeren fra Bulgarien om at øge det økonomiske samarbejde mellem de to lande. Det skriver mediet Ukrinform

Derudover har der været fornemt besøg i Kyiv i løbet af ugen, hvor den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo har været forbi. Der snakkede de om alt fra sikkerhed til økonomisk samarbejde, lød det i de ukrainske medier. 

“Vi inviterer store amerikanske virksomheder til at udvikle den ukrainske infrastruktur og deltage i projekter omhandlende veje, den ukrainske naturgas og olieudvinding,” sagde præsidenten ifølge Ukrinform

Ved årsskiftet underskrev Ukraine og Rusland en aftale om de fremtidige gasleverancer til Ukraine og transitten gennem landet til EU. I den ombæring var det sparsomt med detaljerne i planen, men nu kan Unian løfte sløret for flere ting. Blandt andet at den ukrainske statsvirksomhed Naftogaz vil tjene mere end syv milliarder dollar (cirka 47 milliarder kroner) over de næste fem år på aftalen. 

Endnu flere investeringer

Derudover fortsætter der med at komme flere nøgletal om udviklingen i 2019. Blandt andet hvordan de samlede udenlandske – direkte – investeringer i den ukrainske økonomi løb op i 2,5 milliarder dollar i 2019 (næsten 17 milliarder kroner). Det er lidt højere end investeringerne i 2018 på samlet 2,4 milliarder dollar. Det skriver Ukrinform

Den økonomiske samhandel med EU ser også ud til at vokse. Handlen steg med 13 procent i 2019, lyder det fra den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug.

Det samarbejde ser ministeren meget gerne fortsætte. 

“Det er nødvendigt at eliminere ting, som hindrer handel mellem EU og Ukraine… (for os handler det om) EU’s regler for stål-sikkerhed, der rammer vores økonomi,” sagde ministeren, ifølge Ukrinform, og forventer, at der vil ske noget i februar – blandt andet i forhold til handlen med fjerkræ, som tidligere har mødt udfordringer.