Ukrainenu sætter fokus på landbruget i Ukraine, hvor økologien blandt andet vokser. Ifølge formanden for Organic Federation of Ukraine ser fremtiden lys ud. 

Der er alt, hvad hjertet begærer på weekendens økologiske marked i Kyiv, hvor flere af landets økologer har sat boder op for at vise deres produkter frem og tjene en ekstra skilling på samme tid. Her kan du finde alt fra økologisk mælk og marmelade til økologisk te og gødning. Godt nok er der ikke så mange boder, som hvis der ikke var Covid-19, men formanden for Organic Federation of Ukraine Eugene Milovanov stadig viser stolt frem.

“Som du kan se her, så er vores produkter ikke blot økologiske. De er af rigtig høj kvalitet. Selv hvis vi sammenligner med det danske marked for økologi, som vi har rigtig stor respekt for, så gør vi det godt, siger Milovanov til Ukrainenu. 

Han påpeger, som Ukrainenu tidligere har beskrevet, at Ukraine er den andenstørste eksportør af økologiske fødevarer til EU – kun overgået af Kina. Siden 2009 er værdien af eksporten 30-doblet, oplyser Milovanov, selv om væksten sidste år blot var 10 procent.

Markedet var velbesøgt. Foto: Stefan Weichert

Det sker ifølge Milovanov både på grund af et voksende indre marked, hvor flere ukrainere køber økologi, men specielt fordi Kina og Mellemøsten køber mere. EU, der stadig er den største aftager, er ikke længere det største vækstmarked for ukrainsk økologi. 

“EU vil ofte blot have råprodukterne og så selv forarbejde det. Ukraine forsøger i større og større grad at eksportere egne produkter, og der er EU ikke særlig interessant. Det handler om at skabe mere værdi selv. EU selv vil producere, og derudover er EU-borgerne ikke særlig glade for at betale for kvalitet. Derfor er fokus skiftet,” siger han.

“Vi oplever en hel anden verden i Asien og Mellemøsten,” forklarer Milovanov.

Eksporten er en stor del

Rundt på markedet er der mange producenter, som eksporterer en stor del af deres produktion til udlandet. De fleste på markedet i dag til EU. En af dem er den ukrainske virksomhed LiQberry, der laver forskellige former for marmelade. Der eksporteres stort set alt til Tyskland. Kun en lille del bliver i Ukraine, da priserne er ret høje.  

“Vi kan nemt producere høj kvalitet her i Ukraine, og det bliver der sat meget pris på i udlandet – især i Tyskland,” siger Natalia Valentina fra LiqBerry. 

Ikke langt fra hende holder virksomheden EMbio til. De sælger økologisk gødning og kosttilskud til husdyr. I sag sælger virksomheden stort set alting på det ukrainske marked, men det er noget, som virksomheden forsøger at lave om på.

“Der er en stigende interesse for økologi, og vi oplever, at folk specielt efterspørger vores produkter i hobbylandbrug og i deres køkkenhaver. Det hjælper med at øge udbyttet, og vi vil gerne eksportere meget mere på sigt,” siger Anna Pradanova fra Embio.

Anna Pradanova, tv, fra Embio. Foto: Stefan Weichert

Der er udfordringer i landbruget

Markedet er fyldt af produkter, der ikke kun er økologisk, men også samtidig af høj kvalitet. Flere af produkterne er væsentligt dyrere end alternativerne fra konventionelt landbrug, og i Ukraine er det at købe økologisk også blot for en lille eksklusiv gruppe. 

Ifølge et studie lavet af en række ukrainske forskere, publiseret hos MDPI, er en af de store udfordringer for de økologiske landmænd i Ukraine, at de har svært ved at konkurrere på prisen. Ofte har de økologiske landmænd ellers et højere udbytte per hektar, men det har så også mange flere ansatte, som øger prisen. Det er især tilfældet for de større virksomheder og derfor et problem i forhold til eksporten. 

Undersøgelsen viser også, at under en procent af al landbrugsjorden i Ukraine er økologi, mens det for eksempel i Danmark er langt højere på hele 10,5 procent. Ifølge Milovanov har de økologiske landmænd i Ukraine en række udfordringer, men han er overbevist om, at Ukraine nok skal komme efter det. Blandt andet ved at lære af Danmark, forklarer han. 

“Danmark er et lille land, men I har en god økologisk strategi, og det har gjort, at I, på trods af at være et lille land, er en stor spiller på det kinesiske marked. Det skal vi lære noget af, og der er vi kommet langt – blandt andet i Lviv-området, hvor der ikke er stor forskel på Danmark og Lviv.”

“Potentialet i Ukraine er enormt. Vi er meget større end Danmark og har i bund og grund de samme forudsætninger. Ja, vi har måske nogle udfordringer såsom en anden mentalitet, men vi er meget ens, og der er ingen undskyldning for, at vi ikke kan udnytte vores potentiale,” siger Milovanov og peger på, at Ukraine udvikler flere og flere økologiske produkter, som er vejen frem. 

“Vi er ved at vokse”

En af de virksomheder som i øjeblikket oplever vækst – men som stadig ikke er store nok til at eksportere – er Zhiva Zernlya Potutory i det vestlige Ukraine. Virksomheden ejes af Cristina Lieberherr, der oprindeligt er fra Schweiz. Hun har arbejdet med landbrug hele sit liv og flyttede for otte år siden til Ukraine, da hun så muligheder her. 

“Vi er mere end økologi. Vi har den filosofi, at alting i verden hænger sammen, og at alting derfor også skal komme ud af vores eget landbrug,” forklarer Lieberherr og peger på, at hun laver alt fra te til grøntsager og brød. 

Cristina Lieberherr viser sine produkter frem. Foto. Stefan Weichert

I dag eksporterer hun kun i små mængder til udlandet, da produktionen endnu er for lille til, at det giver mening, men det vil der blive lavet om på. De har i dag cirka 400 hektar landbrugsjord, men bygger hele tiden på.

“Vi er små og fattige, men vi er i stand til at producere høj kvalitet til en fair pris, og det kan vi mærke, at flere efterspørger i Ukraine. Ukraine er også ved at udvikle et større og større indre marked, og hvis ukrainerne havde flere penge, så ville de helt sikkert også købe meget mere,” siger Lieberherr.

Virksomheden laver blandt andet te. Foto: Stefan Weichert
Smagsprøver. Foto: Stefan Weichert

I øjeblikket er de begyndt at sælge deres produkter såsom te i mindre poser, og det kan være, at det på sigt vil begynde at blive eksporteret. Ifølge Milovanov er det også en lignende tendens, som han ser over hele Ukraine. 

“Økologi handler ikke kun om at ville producere uden kemikalier og GMO. Det handler om udviklingen af forskellige teknikker for at kompensere for kemikalierne. Det er det, som mange er ved at lære her i Ukraine,” siger Milovanov.