Pressefoto

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij holdte tirsdag sin nytårstale, hvor han satte fokus på, at ukrainerne er et samlet folk på trods af forskellene. 

Det er ikke kun i Danmark, at der hvert år holdes nytårstale. I Ukraine taler præsidenten også til det ukrainske folk. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, der blev valgt i foråret 2019, har indført en række reformer i sin første tid og haft fokus på at stoppe krigen i Donbass-regionen. 

Det var blandt andet nogle af emnerne i hans nytårstale, men det primære fokus fra præsidenten var på, at han er anderledes end forgængerne. Han vil ikke tale om vækst, som ikke eksisterer, men i stedet afspejle virkeligheden. Han brugte store dele af sin tale på at forsøge at forene ukrainerne.

Her bringer Ukrainenu dele af talen oversat til dansk. 

“Så ofte har vi bare sat vores tv på lydløs ved præsidentens tale og ventet til, at han er færdig med sin eventyr-tale… I aften er det dog anderledes. I aften skal alle spørge sig selv: Hvem er vi?,” sagde Zelenskij i sin tale. 

“Præsidenten for Ukraine, en succesfuld advokat, en normal hjemmegående hustru, en filosofisk studerende… eller en lærer fra Luhansk… en it-fyr ved at forlade landet? Eller en fange, der har drømt om at komme hjem? Hvem er jeg?,” sagde præsidenten, der nævnte en række eksempler. 

“En hundelufter? Rød? Muslim? Høreskadet? En der hader oliven? Liberal? Fantastisk student? En der ikke så Game Of Thrones? Et positivt menneske? Vaganer? Stenbukken? Eller en der ikke giver sædet væk i metroen? Bloddonor? En der går væk fra brugen af plastic? Vi er alle dem her. De er alle ukrainere. Det er dem, vi er,” sagde Zelenskij, der uddybede med at forklare, at ukrainerne skal stå sammen. 

“Så hvordan skal vi leve sammen, når vi er så forskellige? Skal vi sætte hegn op imellem os?… Hvem fortalte os, at vores forskelle har betydning? Tænk, hvis det ikke har det? Tænk over det. Er der kun lidt der samler os? For vi er alle stolte af at være ukrainere,” lød det. 

“Vi er alle glade, når vores (fodbold) hold kommer til EM. Vi griner alle på samme måde, når vi kører på en god vej. Vi er alle glade, når vi får vores første barn i vores arme – ligemeget om det er en dreng eller pige. Vi er glade, når vi forelsker os… Og da vores søfolk og tilfangetagne kom hjem igen, så græd vi alle af glæde – både ukrainsk-talende og russisk-talende…”

“Der er mange episoder i vores historie, som samler os… I år skal vi være et samlet land hver dag. Det skal væres vores nationale mål: at lære at leve sammen i respekt for vores lands fremtid. Vi ser på det på samme måde – et succesfuldt og velstående land uden krig. Hvor navnet på gaden ikke har betydning, fordi det er oplyst og asfalteret. Hvor det ikke gør nogen forskel, hvilket monument du venter på din elskede ved,” sagde præsidenten, der ønskede alle ukrainerne et godt nytår.