Foto af Curioso Photography hos Unsplash

I dag er der offentliggjort en ny rangliste, som viser, at Ukraine er den 12. største våbeneksportør i verden, hvor især Kina, Rusland og Thailand modtager våben. 

Ukraine har altid været storproducent af våben. Under Sovjetunionen var Ukraine også stedet, hvor mange tanks blev produceret, og landet er ikke overraskende også en stor våbeneksportør i dag. Ifølge en ny opgørelse af Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) er Ukraine på 12. pladsen over de største våbeneksportører i verden.

I perioden fra 2015 til 2019 har Ukraine stået for cirka en procent af verdens våbeneksport. Ikke overraskende er USA størst med 36 procent af våben-salget på verdensplan efterfulgt af Rusland, Frankrig, Tyskland og Kina på de efterfølgende pladser. Ukraine har især oplevet en stor nedgang i markedsandel siden krigen i Donbass-regionen brød ud. I perioden 2010 til 2014 stod Ukraine for 2,8 procent af verdens samlede våbeneksport.

Ifølge SIPRI sælger Ukraine især mange våben til Rusland, Kina og Thailand. Det kan virke underligt, at Ukraine skulle sælge våben til Rusland, når der er åben konflikt mellem de to lande over Donbass-regionen og Krim-halvøen. Det er uklart præcis, hvilken våbenhandel SIPRI mener, at der finder sted mellem de to lande. Tilbage i 2018 ved en lignende undersøgelse afviste den daværende ukrainske præsident Petro Poroshenko, at der foregår våbenhandel til Rusland.

Ukraine er ikke at finde i top 40 af de største våbenimportører i verden, og landet har, ifølge undersøgelsen, oplevet en nedgang siden krigen i Donbass-regionen brød ud. 

“Dets (Ukraines) største våbenimport inkluderer 50 brugte pansrede køretøjer fra Tjekkiet, og 210 anti-tank missiler fra USA,” lyder det i rapporten, der ikke overraskende viser, at der har været en stor stigning i antallet af våben solgt i Mellemøsten i de seneste år. 

Andet studie: Ukrainerne bliver gladere

I dag er der også blevet offentliggjort et andet studie over de mest lykkelige lande i verden. Ukraine er på 123. pladsen ud af de 153 lande på listen. Selv om det ser skidt ud, så er det stadig 11 placeringer bedre end sidste opgørelse. Det viser studiet lavet af World Happiness Report 2020. Finland er på førstepladsen, mens Danmark er nummer to. 

Foto af Eugene hos Unsplash

Ukraine befinder sig lige omkring Namibia og Liberia. Landet klarer sig også markant dårligere end Rusland, som er nummer 67 på listen. 

Venezuela er verdens mindst lykkelige land, mens Afghanistan er det andet mindst lykkelige. Det er ottende gang at rapporten udgives, og den måler blandt andet lykke baseret på landets BNP per indbygger, forventede levealder, frihed og korruptionsniveau. I dette års undersøgelse er der dog også taget højde for, hvordan det sociale liv, byliv og natur omgivelserne i landet påvirker lykken.