Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Hvis du rejser til Ukraine i den nærmeste fremtid, vil hotellerne være billigere, end hvis du rejste før coronakrisen. Det afspejler en sektor i krise. 

Et nyt studie lavet af Ukrainian Hotel & Resort Association viser, at en stor del af den ukrainske hotelbranche er presset og forsøger at redde skinnet ved at sænke priserne på deres værelser, istandsætte hotellerne og øge deres marketingsbudget. 122 hoteller med mindst 72 værelser har deltaget i undersøgelsen, og flere er bekymrede.

93 procent af hotellerne har oplevet et fald i omsætningen, og 21 procent vurderer, at værdien af deres hotel er faldet med 25-40 procent, mens cirka en tredjedel regner med, at værdien er faldet med 40-60 procent. Yderligere 30 procent tror, at deres værdi er faldet med hele 60 procent i 2020 – sammenlignet med i 2019.  

Det har fået 66 procent af hotellerne til at fyre medarbejdere for at få bragt udgifterne ned, hvor det mest normale har været at afskedige 20-40 procent af medarbejderne. Cirka to-tredjedele har valdt at sænke priserne for at prøve at trække flere gæster til, men det har ikke på nuværende tidspunkt vist sig særlig effektivt. 63 procent af hotellerne har brugt corona-krisen til at renovere deres hotel og opdatere det på en række områder, mens der også har været stor fokus på at forbedre deres marketingsafdeling. Cirka 30 procent har brugt krisen til at introducere digitale marketingsløsninger. 

En turistbranche i knæ

Turistbranchen lider over hele verden, og Ukraine er ingen undtagelse. En indikator på dette er, at to-tredjedele af passagererne i Ukraines største lufthavn Boryspil Lufthavn i Kyiv i 2020 er forsvundet – sammenlignet med 2019. I 2020 havde lufthavnen 5,1 millioner passagerer, mens det tal i 2019 var på hele 15,3 millioner. Tallene viser, at andelen af charterflyvninger faldt med 53 procent og ruteflyvninger med 74 procent.

Det rammer også hotelbranchen, men der er også godt nyt i den seneste undersøgelse af branchen lavet af Ukrainian Hotel & Resort Association. Ifølge undersøgelsen har tre-fjerdedel af hotellerne i Ukraine ikke lån i banker, og de har derfor nemmere ved at klare sig igennem krisen. Derudover viser undersøgelsen, at de hoteller, som har lån i bankerne, i stor stil har været i stand til at forhandle nye lån på plads gennem corona-krisen. Blot seks procent af hotellerne, som rent faktisk havde banklån, har ikke kunnet få et nyt lån. 

Hotellerne giver dog udtryk for, at de har brug for hjælp fra staten, hvor 76 procent helst vil have et løntilskud, mens andre vil have skatterne sat ned i en periode. Branchen er dog relativt optimistisk omkring fremtiden. 23 procent tror på, at deres omsætning er tilbage på 2019-niveau allerede i løbet af 2021, mens 57 procent tror, at det først bliver i 2022. 70 procent af hotellerne har også givet udtryk for, at de vil fortsætte med at holde åbnet på trods af corona-krisen, mens blot syv procent vil holde lukket gennem krisen. 

En danske vil starte hotelkæde

Mens branchen er i knæ, så er der dog andre, som ser muligheder. Blandt dem er danske Jesper Henriksen, der er tidligere leder af Radisson i Kyiv, som nu vil starte en ny hotelkæde med de to erhvervsdrivende Terry Pickard og Konstantin Ussar. 

Det har han tidligere fortalt om til Ukrainenu. De vil bygge 10 hoteller rundt omkring i Ukraine, som skal danne en ny hotelkæde i landet. Det skal være et billigere alternativ til de større kæder og have fokus på overnatning og ikke på bar og restaurant. Selv om at planerne allerede er undervejs, så bliver det først til noget engang efter corona-krisen. 

“Når vi først snakkede med investorer om vores idé var de sådan – agh nej tak – på grund af de store problemer med corona. Men når de så fik projektet præsenteret, har der været interesse, men vi skal stadig have corona lidt på afstand først,” siger Henriksen til Ukrainenu i september sidste år. 

Dansker vil starte hotelkæde i Ukraine