Der har tidligere været store demonstrationer mod den ukrainske præsidents skridt mod fred. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ukraine og separatisterne er blevet enige om en ny lokal tilbagetrækning, der kan sætter yderligere skub i freden. Der er dog stadig stridigheder. 

Ifølge flere ukrainske medier er Ukraine og separatisterne blevet enige om, at tropperne omkring landsbyen Hnutove ved frontlinjen skal trækkes væk. Sidste år blev parterne enige om tre lokale tilbagetrækninger, og nu er de altså blevet delvist enige om endnu en. 

“Et af områderne for troppeadskillelse i området omkring Hnutkove, der tidligere er blevet foreslået af den ukrainske side, er delvist aftalt. Arbejdet fortsætter på andre områder,” skrev Darka Olifer på Facebook, der er leder af den ukrainske presseafdeling i forhandlingerne ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Hun skrev dog også, at fredsprocessen besværliggøres af, hvad hun kalder brud på våbenhvilen af separatisterne. 

Freden er stadig kompliceret

I den seneste tid har Ukraine, separatisterne og Rusland kommet nærmere egentlig fred i Donbass-regionen, hvor krigen brød ud i 2014, da separatister med støtte fra Rusland løsrev dele af regionen. I den seneste tid har der været lokale tilbagetrækninger, der er sket fangeudvekslinger og derudover egentlige fredsforhandlinger mellem parterne. 

Det hele er dog ikke bare positivt, lyder det fra udenrigsministeren for den ene af de to udbryderrepublikker DPR. 

“Kyivs repræsentanter fortsætter med at gøre deres forsøg på politisk enighed belejligt for dem selv. For det første handler det om alle de forberedende skridt for at give Donbass speciel status,” siger Natalya Nikonorova ifølge det russiske nyhedsbureau Tass og peger på, at Ukraine forsøger at fjerne fokus fra at give Donbass special status, som der ellers er lagt op til i den aftalte Steinmeier-aftale. 

Stadig optimisme

Selv om det umiddelbart kan se svært ud, så har Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa, tidligere sagt til Ukrainenu, at der er et håb om fred. 

“… vi ved, at Zelenskij (den ukrainske præsident, red) er i kontakt med Putin, og de to ledere har været i stand til at forhandle fangeudvekslinger på plads, en gasaftale på plads også videre. Så måske kan det lade sig gøre. Det skaber en form for optimisme,” sagde Søren Riishøj dengang. 

“Det store spørgsmål er, hvor meget Kyiv skal bestemme over Donbass. Det handler meget om rækkefølgen af implementeringen af Steinmeier-aftalen. For selv om der er problemer med separatisterne, så ved vi godt, at dem kan Rusland nok godt kue, hvis de vil,” sagde Søren Riishøj.