
Det danske spil Mapstrike, der ventes at blive lanceret til foråret, har ukrainske spiludviklere til det tekniske arbejde. Billige, dygtige og fleksible, lyder det fra ejerne.
It-sektoren er voksende hvert år i Ukraine, hvor der findes mere end 172.000 programmører. Flere af dem løser opgaver for udenlandske virksomheder, og en af dem, der får hjælp af ukrainske udviklere, er den danske spilvirksomhed Arusio. Virksomheden ejes af Ulrik Hunskjær og Anders Eggert Jørgensen, der er i gang med at udvikle spillet Mapstrike, der er et form for skydespil såsom Counterstrike, men som foregår udenfor via mobilen.
“Det hele startede faktisk med, at vi kontaktede nogle udviklere i Aarhus til at hjælpe os med spillet. Det blev hurtigt meget omstændigt. De var enten dyre eller ville have en ejerandel i spillet, og det havde vi enten ikke råd til eller ikke lyst til,” forklarer Ulrik Hunskjær.
De begyndte i stedet at se udover Danmarks grænser for at finde nogle, der kunne hjælpe dem med at realisere deres spil, hvor brugerne via mobilen får adgang til forskellige våben, som de kan bruge til at kæmpe virtuelle kampe ude i det fri. Lidt som Pokemon Go.
“Vi så på Filippinerne som en mulighed. De var meget billige, men der var en stor sprogbarriere og stor tidsforskel, så vi fandt i stedet et perfekt match med nogle udviklere i Ukraine,” siger Ulrik Hunskjær, der først gav dem en lille test for at se deres niveau.
Et højt niveau
De danske ejere fik hurtigt øjnene op for, at de ukrainske udviklere var dygtige. Flere af deres bekymringer blev derfor hurtigt fejet væk. De fandt også ud af, at ukrainerne er hurtige, billige og står klar til at svare på spørgsmål hele døgnet rundt. De betaler i dag omkring 30 dollar i timen (cirka 200 kroner) for de ukrainske udviklere, hvilket er lavere end i Danmark, forklarer Ulrik Hunskjær, der tilføjer, at der med ukrainerne betales en fast pris for et delprojekt.
“Vi havde tænkt, at det kunne være besværligt, når vi ikke sad foran dem, men det viste sig at være ret nemt. Vi er selv ret gode til at lave billeder af det, som vi gerne vil have, og det gør det nemt for udviklerne. Øjne har jo ikke sprogbarrierer,” siger Ulrik Hunskjær.
Ifølge Ulrik Hunskjær var det ikke så vigtigt, om det blev Filippinerne, Ukraine eller et helt andet sted. Det handler for Arusio ikke om at tænke land først, men hvem der kan løse opgaven, og der viste Ukraine sig at være et oplagt valg.
“De har også været gode til at byde ind med idéer. Anders og jeg er selv meget gode til den grafiske del og selve idéudviklingen, så de fandt hurtigt ud af, at de kunne komme med input til software-løsningerne,” siger Ulrik Hunskjær.
Han forklarer blandt andet, at de ukrainske udviklere er gode til at byde ind med, hvordan teknologien kan bruges bedre, eller hvilke muligheder teknologien giver. Mapstrike er baseret på et kort – såsom et google kort – så brugernes kampe foregår udenfor. Blandt andet gjorde de ukrainske udviklere dem opmærksom på, at vejene på kortet, som spillet er baseret på, kan programmeres til at bryde spillet op. Da spillet henvender sig til børn, fik de to danske ejere en idé.
“Vi kunne for eksempel gøre sådan, at brugerne mister point, når de krydser veje. Hvilket kan være en god idé, når vi henvender os til børn. Det er måske ikke så smart, hvis de løber frem og tilbage over vejene,” siger Ulrik Hunskjær, der fortæller, at spillet forventes at blive lanceret til foråret, men at der endnu ikke er en dato.
Ville have gjort noget anderledes
Ulrik Hunskjær har fået mange spørgsmål i Danmark fra både familien og Filmbyen i Aarhus. Mange har været interesseret i, om Ukrainerne har været gode nok til opgaven, eller om afstanden til dem har været et problem. Begge dele har Arusio ikke haft problemer med, men der er nogle ting, som de ville have gjort anderledes.
“Hvis vi kunne have gjort det om, ville vi have brugt tre måneder i Ukraine med udviklerne. Det giver en hel masse at være i samme rum, hvor vi lynhurtigt kan teste noget. Det ville have gjort en stor forskel. Det havde skabt en bedre synergi. Vi havde ikke pengene, men selv om vi ikke havde pengene, havde vi nok gjort det alligevel, hvis vi kunne gøre det om,” siger Ulrik Hunskjær, der også fortæller, at det skabte et bedre bånd mellem dem selv og udviklerne, da de endelig kom til Ukraine på besøg.
“Det betyder en hel del. De ser sig selv som at være med i et team, og det er vildt godt,” siger Ulrik Hunskjær, der påpeger, at det handler om at prioritere dem.
Han svarer på beskeder fra de ukrainske udviklere dag og nat. Det gør ingen forskel, om de ringer klokken tre om natten, og mens “kæresten og familien kan være på lydløs”, så er de ukrainske udviklere det aldrig.
“Det kan være svært at forklare kæresten, men det er så vigtigt, at de ved, at vi sætter pris på dem. Der skal skabes noget passion, så de kan mærke det,” siger Ulrik Hunskjær, der sammen med Anders Eggert Jørgensen har planer om tre nye spil, hvor de meget gerne vil bruge de ukrainske spiludviklere igen.
En sjov historie
Aruso lært en ekstra lektie, når der skal handles med udlændinge. Da de skulle overføre penge til deres ukrainske udviklere, skrev de i emnefeltet “special weapons”, da overførlen handlede om udviklingen af nogle nye digitale våben i spillet. Det viste sig at være en dårlig idé. Først fik de et opkald fra deres danske bank, der studsede over ordvalget og måtte sikre sig, at der ikke var tale om våbenhandel.
Derefter kom turen til Bank of America, da Arusio overførte pengene i dollars.
“Derefter var det Deutsche Bank og så til sidst den ukrainske. Det endte med at tage 12 uger at få overført pengene, så der lærte vi på den hårde måde, at man skal tænke sig lidt om. Men ellers er det gået rigtig fint uden store problemer,” siger Ulrik Hunskjær.