Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

Det ukrainske parlament vil ændre 2020-budgettet, og der er en række ændringer på vej ifølge en ny lov foreslået i parlament. Se her, hvad der er blevet foreslået. 

Coronavirussen gør, at de ukrainske politikere i øjeblikket forsøger at lave ændringer til det statslige budget for 2020. Et nyt lovforslag i parlament er netop indgivet, og politikerne foreslår blandt andet, at lønnen sættes ned i løbet af corona-tiden for lovgivere, dommere, anklagere og andre personer i den retslige sektor, da politikerne gerne vil spare penge. 

Parlamentsmedlemmet Oleksiy Honcharenko siger, at loven også indeholder besparelser på den fond, som skal bekæmpe coronavirussen. Tidligere var de ukrainske politikere blevet enige om størrelsen på en hjælpe-pakke, som skulle sættes in i kampen mod virussen, men det er nu sat ned. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“Fonden til at bekæmpe coronavirussen er nu reduceret med to milliarder UAH til et samlet foreslået beløb på 64,9 milliarder UAH,” sagde Honcharenko og lagde vægt på, at der blandt andet også bliver penge til landbruget, byggelsen af Dnipro Lufthavn og ekstra penge til udenrigsministeriet. 

Der er behov for hjælp

Unian skriver, at det ukrainske parlament vil diskutere ændringerne mandag. Det er meningen, at fondens midler til bekæmpelsen af coronavirussen blandt andet skal gå til lønninger til læger på landets hospitaler, indkøb af medicinsk udstyr og støtte til borgere, der – på grund af karantænen – har mistet deres arbejde. 

Der er nemlig hårdt brug for hjælp hos specielt de almindelige borgere og de små virksomheder i Ukraine. Et nyt studie lavet af Ukrainian Marketing Group og Society of Ukrainian Entrepreneurs viser, at seks procent af de ukrainske virksomheder allerede har drejet nøglen om, mens 29 procent har været nødt til at suspendere forretningen. En tredjedel af virksomhederne har samtidig oplevet et fald i omsætningen på mellem 90 til 100 procent, siden karantænen trådte i kraft den 12. Marts.

Tidligere har Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, fortalt Ukrainenu, at den ukrainske regering er i gang med et “økonomisk selvmord”, da “det massive stop af økonomien vil højst sandsynligt lede til – ikke kun en tiltagende økonomisk krise – men også folkelige protester og en politisk krise”

Andre eksperter er dog mere optimistiske. Verdensbanken har meldt ud, at de forventer et fald i det ukrainske bruttonationalprodukt på cirka 3,5 procent og en stigning i inflationen til 8,9 procent.