Foto af Bruna Araujo hos Unsplash

Det er ikke kun turismen, der har det svært. Det går også skidt med salget af bøger, og der er problemer med transportsektoren, mens flere ser TV.

Ukraine har igen åbnet grænserne for udlændinge, men for turismen er det for sent, da den ukrainske vinter snart banker på døren. Ifølge UBN har blot 24.000 turister i år besøgt Tjernobyl, hvilket er 70 procent under niveauet fra sidste år. Det har lederes af zonen oplyst til Ukrinform, og flere i turismesektoren kæmper for at overleve.  

Tal fra UBN viser, at ukrainernes brug af kreditkort i udlandet er faldet med 63 procent i år. Også et symbol på, at turismen har det hårdt. Tal fra State Statistics Service viser, at passagertransporten i Ukraine er faldet med 41 procent, hvor busserne er nede med 41 procent, metroen med 46 procent, tog med 56,5 procent og fly med 66 procent.

Det er klart, at coronavirussen også har ændret en række andre forhold i Ukraine. Ifølge jobsiden OLX Jobs arbejder en stor del af ukrainerne i dag hjemmefra. I en undersøgelse svarer 58 procent, at de gerne vil fortsætte i sådan en model.

Positive og negative sider

53 af virksomhederne er begejstrede, da det vil reducere lejeomkostningerne, og 17 procent tror, at det vil højne produktiviteten. Det er alt sammen meget fint, men en anden undersøgelse, citeret af UBN, viser, at virussens påvirkning af transportsektoren har betydet, at nogle industrier har problemer med at få folk til at møde på arbejde.

Det har for cirka en tredjedel af virksomhederne betydet, at de har været nødsaget til at neddrosle produktionen, mens 21 helt er lukket helt ned. 

Publishing Perspectives skriver, at bogsalget er faldet med 65 procent, da de fleste bøger i Ukraine sælges i fysiske butikker. Antallet af nye titler er også faldet med 55 procent i år. 

”I år har branchen haft et næsten fuldstændigt sammenbrud. Indtil videre har bogvirksomheden ikke haft nogen økonomisk støtte, selvom det blev lovet, fra staten,” siger Alexander Afonin, præsident for den ukrainske Publishers and Booksellers Association.

Til gengæld har karantænen betydet, at flere ukrainere ser TV. Det skriver BroadbandTVNews, der melder om en stigning på 35 procent.