Foto af Allef Vinicius hos Unsplash

Nye tal fra den ukrainske nationalbank viser, at de ukrainske banker har haft en rigtig god januar-måned, hvor overskuddet steg mere end 20 procent sammenlignet med året før. 

De ukrainske banker har haft et overskud på i alt omkring 1,8 milliarder kroner i januar. Det er 21,5 procent bedre end samme måned sidste år. Det viser nye tal fra den ukrainske nationalbank ifølge det ukrainske medie Unian. 

Ifølge den ukrainske nationalbank er de ukrainske banker blevet mere effektive, og det spiller en stor rolle i de gode resultater. De mest profitable banker var ifølge den ukrainske nationalbank – PrivatBank, Raiffeisen Bank Aval, PJSC First Ukrainian International Bank, UkrSibbank og OTP Bank. 

Ukrainenu har også tidligere skrevet om de ukrainske banker, som sidste år leverede det største overskud siden Maidan Revolutionen i 2014, hvor krigen i Donbass-regionen brød ud kort efter og fik inflationen og gælden i landet til at eksplodere. 

Bankerne er et lyspunkt

De ukrainske bankers overskud for hele 2019 var på cirka 17,2 milliarder kroner, hvilket er tre gange så højt som året før. PrivatBank stod for cirka halvdelen af overskuddet, og det er godt nyt for den ukrainske statskasse, da de ejer banken. 

Ukrainenu har tidligere talt med Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og er ekspert i Østeuropa. Han har fremhævet netop den gode finanssektor som et af lyspunkterne i Ukraine, og han mener, at landet skal fortsætte med reformerne, så andre sektorer også kan følge trop. 

“Landet er meget afhængig af lavt forarbejdede varer, og det er et problem. Men på den anden side oplever landet også stor vækst i it-sektoren, og det ser godt ud i finanssektoren, så der er også nogle positive tendenser,” lød det fra lektoren, der oplyste, at Ukraines bruttonationalprodukt målt i faste priser er 7,2 procent under niveauet i 2013 før revolutionen og krigen i Donbass-regionen – opgjort i dollar.