Foto af Daria Volkova hos Unsplash

Ifølge lederen af FN’s udviklingsprogram i Ukraine så er 10 procent af de små og mellemstore virksomheder i landet i problemer, og en ny karantæne kan være deres dødsstød. En ny karantæne kommer muligvis den 25. december.

UBN skriver mandag, at det er 90 procent sikkert, at en ny stram karantæne vil blive indført i Ukraine fra den 25. december. Det vil være en karantæne lignende, hvad Ukraine så tidligere i foråret, og det er noget, som vi på Ukrainenu tidligere har skrevet om. 

Det er noget, som vil skabe store problemer for de små og mellemstore virksomheder i Ukraine. Sådan lyder det fra Dafina Gercheva, der er leder af FN’s udviklingsprogram i Ukraine, ifølge det ukrainske medie 112

”Vi er nødt til fortsat at støtte små og mellemstore virksomheder. Hvis vi ser på den private sektor, især små og mellemstore virksomheder, er mere end 10 procent af disse virksomheder allerede på randen af konkurs og vil snart være nødt til at lukke. De har brug for økonomiske incitamenter og andre garantier for støtte, så de kan fortsætte med at arbejde,” sagde Gercheva ifølge mediet. 

Foråret gav virksomheder problemer

I foråret gav corona-karantænen virksomhederne i Ukraine store problemer. Kun supermarkeder og apoteker måtte holde åbent, og det ramte salget, mens fabrikker havde svært ved at få folk på arbejde, da den offentlige transport var lukket ned. Det var dog i særlig grad de mindre virksomheder såsom restauranter, der blev ramt, mens udenlandske virksomheder klarede sig bedre. FN er bekymrede for, om en ny og hård karantæne vil være dødsstødet til nogle af virksomhederne i landet. 

Gercheva henviser til, at ni millioner ukrainere ved årets udgang vil være i en så dårlig økonomisk situation, at de har brug for finansiel hjælp. 

“Arbejdsløsheden vokser. Siden maj er mere end fire millioner mennesker blevet registreret som arbejdsløse. Vi mener dog, at dette tal faktisk er højere, da skyggeøkonomien i Ukraine er stor,” siger Gercheva. 

“Når alt kommer til alt så vil en fuldstændig karantæne skade økonomien og landet som helhed mere end at beskytte befolkningen. Der skal findes en balance, og den skal baseres på en detaljeret analyse og vurdering af situationen. Jeg ved, at små og mellemstore iværksættere er meget utilfredse med situationen. Men hvis vi ser på den epidemiologiske situation i landet og den hurtige stigning i antallet af mennesker med coronavirus-sygdom, skal vi være meget forsigtige i vores handlinger,” forklarede Gercheva ifølge mediet. 

Hvad vil der ske?

Ifølge Ukrayinska Pravda så overvejer regeringen at indføre en stram karantæne enten fra den 25. december til den 17. januar eller fra den 7. december og til den 20. december. Ifølge UBN er det altså mest sansynligt, at karantænen kommer den 25. december.

Mandag blev der registreret 12.978 nye smittede med Covid-19 i Ukraine, hvilket er en smule lavere end de over 16.000 dalige tilfælde i sidste uge. Dermed er det totale antal smittede på 722.679, siden pandemien ramte Ukraine. 339.378 er blevet erklæret raske i alt siden marts. 12.213 har mistet livet på grund af virsussen i Ukraine, siden pandemiens start. Tidligere har Ukraine indført en weekendkarantæne for at stoppe smitten, hvor alt pånær supermarkeder og apoteker skal holde lukket lørdag og søndag, men det har ikke vist sig effektivt nok, og derfor vil regeringen gå et skridt videre. 

Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal afvist at indføre en ny stram karantæne, da Ukraine ikke har råd. Nu ser det dog ud til, at regeringen har ændret holdning og ikke ser nogen anden udvej. Det skifte kommer efter, at Ukraines hospitaler er ved at nå deres makskapacitet – både i forhold til antallet sengepladser og ledige læger. 

“Hovedopgaven er at bryde smittekæden, så folk i en bestemt periode har færre kontakter med hinanden, og at transmissionen af COVID-19 mellem borgerne bliver lavere. Vi kan sige, at vi vil opretholde balance i beslutningsprocessen. Fordi på den ene side er der økonomien og på den anden side – folks dødsfald. Økonomi er ikke bare et ord, det er folks liv… Derfor vil det her være nødvendigt at forstå i hvilket øjeblik vi skal gøre dette, og hvordan. Hvis der er en lockdown, vil vi komme ud med ordentlig kommunikation, og det vil være på forhånd,” lød det tidligere fra vicelederen af præsidentens administration Kirilo Timosjenko, ifølge Unian.