Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

Nogle virksomheder i Ukraine klarer sig fint, mens andre har det svært og har været nødt til at afskedige medarbejdere eller lukke helt ned. 

Karantænen og restriktionerne, der kan fortsætte helt indtil september i en eller anden form, rammer allerede det ukrainske erhvervsliv hårdt. Et nyt studie lavet af Ukrainian Marketing Group og Society of Ukrainian Entrepreneurs viser, at seks procent af de ukrainske virksomheder allerede har drejet nøglen om, mens 29 procent har været nødt til at suspendere forretningen. En tredjedel af virksomhederne har samtidig oplevet et fald i omsætningen på 90 til 100 procent, siden karantænen trådte i kraft den 12. marts. 

Det har resulteret i fyringer af omkring 50 procent af medarbejderne, skriver platformen OpenDataBot, som har kigget på statistik fra regeringen. Blandt andet er omsætningen hos restauranterne i storbyerne Kyiv og Lviv faldet med 78 procent, og omkring 50.000 restauranter er lukket over hele landet allerede på nuværende tidspunkt. Men det er ikke kun restauranterne, der er ramt. Det er stort set alle sektorer og specielt de mindre og mellemstore virksomheder, viser dataen.

Kyiv Post har snakket med Ksenia Golubytska, der er leder af den private sprogskole Language Lab i Kyiv, og hun er ramt hårdt af karantænen, som gør det svært at undervise. 

“Jeg ved ikke, hvad der vil ske med vores forretning. Det, der sker lige nu, er rigtig skræmmende. Jeg tror, at vi kan klare den i et par måneder endnu, men så – hvis karantænen ikke stopper – er jeg ikke sikker mere. Så vil jeg ikke vide, hvad der er det rigtige at gøre. Vi arbejder online lige nu, men hvis karantænen bliver forlænget, så må vi virkelig overveje at øge vores udbud online med kurser og projekter, men det er ikke nemt,” siger Golubytska til Kyiv Post. 

Færre jobs i Ukraine

Ifølge Ukraine Business News er antallet af jobopslag på hjemmesiden Work.ua, som ofte bruges til at finde job, faldet med 85 procent. En undersøgelse af European Business Association viser, at 18 procent af de adspurgte små virksomheder er ved at lukke, mens 31 procent afskediger personale og 41 procent skærer i lønnen. 

Tidligere har Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, fortalt Ukrainenu, at den ukrainske regering er i gang med et “økonomisk selvmord”, da “det massive stop af økonomien vil højst sandsynligt lede til – ikke kun en tiltagende økonomisk krise – men også folkelige protester og en politisk krise”.

Onsdag kom det ukrainske minister kabinet ud med nye forudsigelser for, hvor hårdt den ukrainske økonomi bliver ramt af corona-krisen og karantænen. De forventer et fald i den ukrainske økonomi på 4,8 procent i 2020, og at der vil komme højere arbejdsløshed. Den  forventes at ville stige til 9,4 procent. Ifølge statistik-siden Trading Economics svang arbejdsløsheden i 2019 mellem syv og ni procent. 

Her vises arbejdsløsheden i Ukraine fra 2017-2020 i procent ifølge Trading Economics. 

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian slog den ukrainske minister for udvikling af økonomi, handel og landbrug – Ihor Petrashko – fast, at regeringen vil gøre alt for at hjælpe de nødlidende virksomheder. Det handler blandt om at udvide virksomhedernes lånemulighederne, mens der også er en hjælpepakke på vej til industrien. Det er også meningen, at der fortsat skal være penge til at støtte landbrugene i det nationale budget, og forsvarsministeriet vil støtte højteknologiske virksomheder i Ukraine ved at placere deres ordre ved dem, lyder det fra ministeren. 

“Og ukrainske producenter og udenlandske producenter, der laver deres produkter i Ukraine, vil få større adgang til ordrer fra staten…,” slog ministeren fast. 

Nogle virksomheder har det ok

Ukrainenu har talt med en række virksomheder i Ukraine her i krisen. Danfoss forventer et fald i omsætningen på mellem 9 til 15 procent i år, men regner også med, at krisen er ovre relativt hurtigt, og at økonomien vil komme sig snart derefter. Den danske tekstilvirksomhed HRT Textile i Lviv holder stadig dampen oppe og har undgået fyringer, mens virksomheden har lavet en række ændringer af arbejdsformen for at undgå smitte. Det samme har den ukrainske underleverandør CFT Ukraine.

“Vi har også skulle finde en løsning på lukningen af den offentlige transport, og vi bruger en del tid på koordinering. Derudover er vi nødt til at have alle styr på sikkerheden, hvor vi også har sendt nogle hjem på ferie, men ellers gør vi alt for at holde produktionen kørende,” sagde Eugenia Onyshko, der er administrerende direktør hos CFT Ukraine, der blandt andet har kunder i Danmark, til Ukrainenu. 

Ifølge Franco-Ukrainian Chamber of Commerce and Industry falder omsætningen hos halvdelen af deres medlemmer med 50 procent, mens cirka 60 procent har sendt mere end halvdelen af deres medarbejdere hjem. 75 procent siger dog, at karantænen ikke på nuværende tidspunkt truer deres overlevelse. Det skriver Ukraine Business News, der peger på, at specielt restauranter, hoteller, private skoler og detailvirksomheder er ramt. 

Ukrainenu har tidligere talt med Roman Matys, der er investeringsleder hos Regional State Administration i byen Lviv. Han forklarer, at krisen ikke kun er skidt, da flere virksomheder overvejer at flytte fra Kina til Ukraine, da det er tættere på det europæiske marked. 

“Det er en diskussion, som, jeg har indtryk af, er startet nu hos virksomhederne, og som jeg kan forstå skal finde sted i de næste uger. Det er en mulighed for Lviv og hele Ukraine til at tiltrække flere virksomheder til landet,” sagde Matys.