Foto af Martin Adams hos Unsplash

Ruslands gasledning, Nord Stream 2, der skal lede gas gennem blandt andet dansk farvand og ind i Tyskland, er blevet underlagt yderligere sanktioner.

Selv om Trump har godt to uger tilbage i det Hvide Hus, kører den amerikanske stat stadigvæk hårdt på med sanktioner mod Rusland og Nord Stream 2. Fredag vedtog Senatet en ny liste af sanktioner, skriver Ukrainian Business News.

Sanktionerne fik det norske selskab, Det Norske Veritas (DNV) GL, til lørdag at melde ud, at de ikke ville kunne certificere gaslinjen på det grundlag. Deres opgave var at inspicere gasledningen og certificere den efter færdiggørelsen.

Ukrainerne har længe været bekymrede over gasledningen, som gør den russiske gastransit igennem Ukraine overflødig. Gazprom sender fortsat meget gas igennem Ukraine, men allerede i 2020 sendte de 38 procent mindre gas gennem landet end det forrige år.

Vejen med mindst modstand

Men som med vand, finder Kreml altid vejen med mindst modstand. En af grundene til, at gastransitten gennem Ukraine er dalet, er, at det flyder gennem Turk Stream og Balkan Stream, der går fra Anapa og igennem Sortehavet.

Fredag åbnede den serbiske præsident Serbiens 403 kilometer lange forlængelse af Balkan Stream, som forsyner Bulgarien, Rumænien og nu altså også Serbien. Da linjen blev åbnet sidste år medførte den et skarpt fald i ukrainsk gastransit.

Også Ungarn planlægger at tilslutte sig den selvsamme ledning. Ungarn importerer en betragtelig mængde gas fra Rusland, som normalvis løber gennem Ukraine.

Gasledning på gyngende grund

Der skulle være roligt på havbunden, men ikke der, hvor Nord Stream 2 bliver lagt. Fra projektets dag 1 har det mødt modstand, og det er ikke blevet bedre over de seneste måneder.

Efter den russiske oppositionspolitiker Navalny blev forgiftet, vendte særligt den tyske opposition sig imod projektet. Angela Merkel, forbundskanslerinden, holdt dog ved, at projektet skulle gennemføres.

Rusland er dog begyndt på arbejdet igen, og de lægger lige nu gasledning ned i håbet om at blive færdige, før presset på linjen bliver for stort.