Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Borgernes muligheder for at færdes i det offentlige rum begrænses yderligere, og de ukrainske politikere forventer øget inflation. Her kan du få et nyt overblik over de nyeste corona-nyheder.

Der er nu mere end 1.000 bekræftede corona-tilfælde i Ukraine ved sidste opgørelse fredag aften, og tallet stiger hver dag mere flere hundrede. Fredag besluttede de ukrainske politikere at indføre strammere karantæneregler, da de har observeret, at foråret får borgerne til i større stil at ignorere de eksisterende regler. Det samme har Ukrainenu set i Kyiv, hvor mange borgere i sidste weekend færdes tæt sammen i parker og spiller fodbold og volleyball på sportspladser på trods af, at de skal holde afstand.

Ifølge det ukrainske minister-kabinet bliver der snart indført strammere regler, der ventes at træde i kraft den 6. April. Det skriver flere ukrainske medier. Blandt andet bliver det ulovligt at opholde sig i offentlige steder uden ansigtsmasker, og det bliver nu også ulovligt at færdes mere end to personer sammen medmindre, at der er en speciel grund til det. Børn under 14 år må nu kun færdes udenfor med en voksen. 

I parker, rekreative områder, skove og ved kystområder må man dog kun færdes alene og kun, hvis man lufter et kæledyr eller har et specifikt ærinde. I en naturlig forlængelse deraf bliver det også ulovligt at besøge sportsområder, legepladser og at afholde offentlige events. Det bliver nu også indskærpet, at alle skal bære deres offentlige ID eller anden form for identifikation såsom pas, hvis de opholder sig på udenfor. Hvis antallet af smittede begynder at gå nedad, så er det muligt, at nogle af karantænereglerne vil blive lempet i slutningen af april, lyder det fra den ukrainske premierminister. 

I Kyiv har de lokale myndigheder købt 400 kameraer, som kan måle folks kropstemperatur og har ansigtsgenkendelse. De skal bruges til at holde øje med, om borgerne i det offentlige rum er syge. Derudover om de bryder karantænereglerne. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Nye økonomiske vurderinger

Samtidig har det ukrainske minister kabinet fremsat nye vurderinger for, hvordan den ukrainske økonomi bliver påvirket af krisen. Tidligere har Ukrainenu kigget nærmere på det spørgsmål, og der har eksperter vurderet alting fra fem procent af det ukrainske bruttonationalprodukt til hele 15 procent. Det afhænger af karantænens længde. 

Nu melder de ukrainske ministre, at de forventer højere inflation, lavere lønninger og generelt et lavere bruttonationalprodukt. Unian skriver, at kabinettet vurderer, at inflationen vil stige fra de nuværende 8,7 procent til 11,6 procent, og at bruttonationalproduktet vil falde med 4,8 procent. Tidligere regnede de med et fald på 3,9 procent, og det nye estimat er bedre end flere uafhængige eksperter regner med. 

Derudover forventer kabinettet, at månedslønningerne i Ukraine vil falde fra et gennemsnit på omkring 11.000 UAH (den ukrainske valuta) – omkring 400 dollar eller cirka 2.760 kroner – til 10.706 UAH – omkring 388 dollar eller cirka 2.680 kroner. De lavere lønninger vil øge konkurrenceevnen i forhold til udlandet og vil betyde lavere lønomkostninger for de danske virksomheder i Ukraine, som betaler deres lønninger i den ukrainske valuta. 

Samtidig må det dog forventes, at en stigende inflation i Ukraine vil gøre det dyrere at låne penge i ukrainske banker og hæve leveomkostningerne. Det ukrainske kabinet oplyser også, at de ikke forventer en højere arbejdsløshed end de nuværende 9,4 procent. Tidligere har Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, dog sagt, at den ukrainske regering er i gang med et “økonomisk selvmord”, da “det massive stop af økonomien vil højst sandsynligt lede til – ikke kun en tiltagende økonomisk krise – men også folkelige protester og en politisk krise”.

Samtidig har Ukrainenu talt med danske Danfoss, som forventer, at krisen dog er ovre relativt hurtigt, og at økonomien vil komme sig snart derefter.