Illustration: Vektor Kunst / Pixabay.com.

Livet begyndte så småt at vende tilbage til de ukrainske byer, da man over to gange lempede COVID19-karantænen. Men man er måske gået vidt. 

Låste butikker og tomme gader har været en del af hverdagen næsten hele foråret, men i maj begyndte den ukrainske igen at genåbne landet, efter regeringen beordrede landet i corona-karantæne i marts.

Men i maj begyndte genåbningen, og i dag kan man igen tage metroen hen til et marked og handle ind der, som man gjorde før corona-krisen. Flere steder kan man tilmed tage på restaurant og sidde indenfor igen.

Den ukrainske regering har udadtil forsøgt at gå en balancegang imellem at forhindre smittespredning og butiksdød – det ser dog ud til, at de har forsøgt for meget på økonomien i forhold til deres egen smag.

Zelenskij er bekymret 

I går lød det fra præsident Zelenskijs kontor, at “regeringen er bekymret over det stigende antal menneser, der bliver smittet og den vidtrækkende mangel på overholdelse af karantænereglerne,” skrev præsidentens kontor i en pressemeddelelse.

Den første juni gik landet ind i den tredje fase af genåbningen, hvor blandt andet den offentlige transport blev genindsat, imens træningscentre og svømmehaller igen fik lov til at åbne for offentligheden.

Siden denne genåbning steg antallet af smittede per dag dog umiddelbart efter og har siden ligget væsentligt højere end i dagene op til lempelserne.

Kyiv kommer på ærgerlig liste

Ved samme møde, hvor Zelenskij bekymrede sig om den nye udvikling, fik den ukrainske sundhedsminister også tilføjet tre oblaster til den liste over ukrainske regioner, der ikke er klar til at genåbne. Blandt dem er den ukrainske hovedstad, Kyiv.

De otte regioner, der ifølge regeringen endnu ikke er klar til at genåbne yderligere, er Lviv, Kyiv, Volyn, rivne, Chernivtsi, Zarkapattia, Zhotomyr og Chernihiv Oblaster. Det skriver Kyiv Post.

Der har de seneste 24 timer været registreret 394 nye smittede. Det totale antal af smittede i Ukraine er nu 27.856, 810 er døde af eller med coronavirus i kroppen, 12.412 er kommet sig igen.