Foto af Marc Groth hos Unsplash

En ny undersøgelse af Sociological Group Rating viser, hvordan ukrainerne forholder sig til virussen og karantænen.

75 procent af ukrainerne støtter op om regeringens krav om, at folk skal straffes med bøde for ikke at bære maske på offentlige steder og i den offentlige transport. Det viser en ny undersøgelse lavet af Sociological Group Rating, der har spurgt 3.000 personer i Ukraine. 

Derudover viser undersøgelsen, at 62 procent af ukrainerne følger med i nyhederne om coronavirussen ofte, mens blot syv procent overhovedet ikke er interesserede. Derudover svarer 48 procent, at de støtter op om regeringens indsats for at stoppe virussen, mens blot 11 procent finder tiltagene for meget og unødvendige. 

Dermed er der stadig stor opbakning til den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs håndtering, selv om smittetallet er højere end tidligere. Coronavirussen ramte Ukraine hårdt i marts, hvor der blev indført en stram karantæne. Siden er den blevet lempet, mens smittetallet er steget til over 11.000 nye tilfælde om dagen. 

Regeringen har dog været forbeholden med at indføre en ny karantæne, da den første kostede landet dyrt. Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal været ude og afvise, at Ukraine vil lukke ned igen med en stram karantæne som i foråret, da landet ikke har råd. I stedet har Ukraine indført weekend-karantæne, hvor stort set alt undtagen apoteker, supermarkeder og offentlig transport skal holde lukket lørdag og søndag. 

Er bekymret over virussen

Undersøgelsen viser også, at 70 procent af ukrainerne er nervøse for, at nogen i deres tætte omgangskreds får virussen. I modsætning er de slet ikke nær så bekymret for eget helbred, viser undersøgelsen. Netop derfor viser undersøgelsen også at langt de fleste ukrainere vil beskrive deres mentale tilstand som rolig. 29 procent føler sig stresset. 

I Danmark er der en stor diskussion om brugen af masker, mens 83 procent i Ukraine siger, at de ofte bærer maske. Blot tre procent svarer, at de aldrig bærer maske. 70 procent svarer, at de ofte bruger desinfektionsmiddel, mens seks procent aldrig gør. 

35 procent tror på, at den nye weekend-karantæne vil ende med at få en mærkbar effekt på antallet af smittede, mens 62 procent tror det modsatte. Faktisk viser undersøgelsen, at 15 procent af ukrainerne ikke har hørt, at der er blevet indført en weekend-karantæne. 

Ret klart viser undersøgelsen, at der er stor modstand mod en ny nedlukning af samfundet, som vi så i foråret. 61 procent er imod. Det kostede også virksomhederne dyrt, og der har tidligere været demonstrationer mod nedlukningen af samfundet. 

Ifølge Kyiv Post har Ukraine i alt haft 583.510 bekræftede tilfælde af coronavirus. 10.369 har mistet livet, mens 266.479 er erklæret raske.