Foto af Andriyko Podilnyk hos Unsplash.

En ny undersøgelse lavet af New Europe Center viser opfattelsen af Ukraine i Polen, Tyskland, Italien og Frankrig. Der er meget at lære. 

55 procent af de adspurgte borgere i Polen, Tyskland, Italien og Frankrig vil gerne have Ukraine som medlem af EU. Det viser en ny undersøgelse lavet af New Europe Center, der undersøger opfattelsen af Ukraine hos borgerne i Polen, Tyskland, Frankrig og Italien. 

Det har længe været et drøm for Ukraine at blive optaget i EU, og nu viser undersøgelsen altså også, at et flertal i de fire lande vil det samme. Undersøgelsen havde 4.000 respondenter, der i alt svarede på seks spørgsmål. Foruden EU-spørgsmålet er der en række interessante ting i undersøgelsen, som der er værd at bide mærke i.

Undersøgelsen viser blandt andet også, at færre i dag forbinder Ukraine med krig i forhold til en undersøgelse lavet tilbage i 2015. Dengang forbandt 49 procent Ukraine med krig – i dag er det blot 12 procent. Det er godt nyt for Ukraine og landets erhvervsdrivende, der ihærdigt forsøger at få Ukraine forbundet med andet end krig og elendighed. 

Derudover viser undersøgelsen, at flere i dag forbinder Ukraine med immigranter. I dag er det tal 10,3 procent, mens det var helt marginalt tilbage i 2015. Det hænger fint sammen med, at flere ukrainere er rejst til EU for at arbejde i de seneste år. Mere problematisk er det, at mange har en negativ opfattelse af ukrainerne. Af de fire lande er det kun Italien, som har et mere positivt billede af Ukraine. Hele 23,6 procent svarer dog, at de ikke har noget indtryk af Ukraine, mens 10,8 procent forbinder Ukraine med fattigdom.

Tror ikke på russisk propaganda

Undersøgelsen viser også, at blot 0,8 procent tror på, at Ukraine er i gang med en borgerkrig i det østlige Ukraine, hvor mere end 13.000 mennesker har mistet livet, siden krigen mellem de russisk-støttede separatister og Ukraine brød ud i 2014. Flere russiske medier beskriver ellers situationen sådan, og undersøgelsen viser dermed, at det russiske narrativ ikke har været særlig stor indflydelse i de fire lande. De russiske medier forsøger også at beskrive Ukraine som en fascistisk stat, men blot 0,2 procent af de adspurgte forbinder Ukraine med fascisme og ekstremisme.

I dag forbinder 9,1 procent af de adspurgte Ukraine med Rusland. Det tal var 18 procent tilbage i 2015. Det viser, at Ukraine har været i stand til at vise sig som selvstændig. 

43,1 procent svarer, at de ser korruptionen i Ukraine som den største hindring for Ukraines optagelse i EU, mens det tal var 33 procent i 2015. Det ændrer dog ikke ved, at 55 procent støtter Ukraines optagelse i EU. De adspurgte fandt det ikke særlig vigtigt, at Ukraine genvinder det tabte i Donbas og den annekterede Krim-halvø for at få EU-medlemskab.

Undersøgelsen viser også, at 38 procent støtter Ukraines optagelse i NATO. Det er uklart, hvorfor der er mindre opbakning til NATO-medlemskab end til landets optagelse i EU, men det kan hænge sammen med frygten for Ruslands reaktion på dette. 

Undersøgelsen viser også, at de adspurgte helst vil hjælpe Ukraine med yderligere sanktioner imod Rusland, hvis de skulle støtte landet mere. Her har 21,5 procent valgt det som førsteprioritet, mens blot 8,2 procent ville vælge finansiel støtte som førsteprioritet og blot 2,6 procent ville vælge at sende flere våben til Ukraine som førsteprioritet. 11,3 procent ville i første omgang slet ikke vælge at støtte landet, hvis de kunne vælge, mens 19,4 procent siger, at de først ville tilbyde Ukraine EU-medlemskab.