Foto af Martin Adams hos Unsplash

Polen bevæger sig mod uafhængighed fra russisk gas, og landet håber at trække Ukraine med sig. 

Polen vil være uafhængig af russisk energi, og landet har derfor underskrevet en aftale med det italienske selskab Saipem Ltd. om at bygge en 275 kilometer lang gasledning, der skal bringe gas fra Norskehavet til Polen. Projektet koster 280 millioner euro og skal stå færdigt i oktober 2022, men det er mere de energimæssige konsekvenser, som trækker opmærksomhed.

Ukrinform skriver, at den nye gasledning årligt vil bringe 10 milliarder kubikmeter gas til Polen. Polen gør sig derfor fri af russisk gas, som bliver beskrevet som milepæl af de polske politikere, og politikerne håber på at blive et gas-centrum for Europa.

Faktisk vil Polen få adgang til mere gas, end landet har brug for, og det vil komme Ukraine til gode, da Polen har i sinde at hjælpe Ukraine med at blive fri for den russiske gas. 

“Det er meget vigtigt, at Polen bliver en af garanterne for ukrainsk energisikkerhed, som, vi ved, har lidt fra afpresning af Ruslands gas og energi i mange år. I dette henseende er dette element meget vigtigt for suverænitet og fuld selvstændighed,” sagde den polske præsident Andrzej Duda ifølge Ukrinform. 

Store omvæltninger i gasleverancer på vej 

Den polske præsident løfter ikke sløret for, hvor meget gas, som Ukraine eventuel vil kunne få leveret fra den nye polske gasledning. Det er derfor svært at estimere, hvad det vil betyde for energiforsyningen i Ukraine, og hvad prisen eventuelt vil blive. Ifølge statsejede ukrainske energiselskab Naftogaz så har Ukraine ikke importeret russisk gas siden 2015, men i stedet fået leveringer fra andre europæiske lande såsom Ungarn og Slovakiet. 

Det betyder dog ikke, at Ukraine ikke er afhængig af russisk gas. Meget af den gas, som Ukraine får leveret fra de andre europæiske lande, kommer fra Rusland – og Ukraine er derfor indirekte afhængig af gassen. Ifølge de seneste tal fra Naftogaz så importerede Ukraine 14,3 milliarder kubikmeter gas i 2019, og hvis den nye polske gasledning årligt vil levere 10 milliarder kubikmeter, hvoraf Polen selv skal bruge en ikke-konkretiseret mængde, så vil det ikke isoleret set gøre Ukraine fri af russisk gas.

Nedenfor ses den ukrainske gasimport fra 2007 og frem til 2018. Tallene er fra Ceic Data

På den anden side vil det være endnu et led i de ukrainske planer, om at opnå uafhængighed. Tidligere har Ukrainenu beskrevet, hvordan Ukraine også forsøger at øge andelen af vedvarende energi i landet for at blive fri for den russiske gas, men den proces er langvarig, og corona-krisen giver måske vedvarende energi et knæk

Rusland vil også være fri

Men Polen og Ukraine er ikke de eneste lande, der forsøger at gøre sig mindre afhængige af andre. Op til 40 procent af den russiske gas til det europæiske marked går gennem Ukraine, og det er gradvist Ruslands plan, at reducere gas-transitten gennem Ukraine, mener flere iagttagere. Den beslutning kommer efter, at Ukraine og Rusland har været i konflikt over gassen flere gange, hvor der delvist blev lukket for gassen. 

“Gas-kampene i 2006 og 2009 fik begge sider til at revurdere deres afhængighed af hinanden. Gazprom begyndte at lave planer for at bygge undersøiske ledninger til Tyskland og Tyrkiet uden om Ukraine. Gazprom vil kun skulle bruge de ukrainske ledninger i 2021 til at flytte – i bedste fald – kun marginale mængder gas,” skrev Steven Pifer, der arbejder hos Center on the United States and Europe, Arms Control and Non-Proliferation Initiative, i 2019 i et indlæg hos Brookings

“Ukrainerne begyndte på deres side at tage betydelige skridt for betydeligt at reducere gasforbruget og deres energiafhængighed af Rusland,” skrev han. 

Nord Stream 2 og ny gas-aftale

Omkring nytår indgik Ukraine og Rusland en ny transit-aftale, som sikrede, at Rusland fortsat kunne sende gas gennem de ukrainske gasledninger og ind på det europæiske marked. Aftalen var vigtig for Rusland af åbenlyse grunde, mens Ukraine sikrede sig store årlige betalinger for transitten. Rusland har siden aftalen blev indgået reduceret den mængde gas, som landet sender gennem de ukrainske gasledninger, med 28 procent, og selv om det lige nu ingen indflydelse har på de ukrainske indtægter, så er det udtryk for, at Rusland søger alternativer. Det skriver Ukraine Business News

I stedet vil Rusland benytte sig af Nord-Stream 2, som Danmark tidligere har sat sig i vejen for, som ventes allerede at være klar i 2020 eller 2021. Det vil gøre den ukrainske gastransit unødvendig for Rusland, som Ukraine ellers tjener 2,5 til 3 milliarder dollar på om året. Derudover har Rusland også planer om at levere gas til Europa gennem Turk Stream – der går gennem Tyrkiet. Samlet vil Rusland kunne levere omkring 70,75 milliarder kubikmeter gas gennem Nord Stream 2 og Turk Stream, hvilket vil have stor indflydelse på behovet for Ukraine.  

Ifølge Ukraine Business News er der mulighed for, at EU-regler vil reducere kapaciteten i gasledningen mellem Tyskland og Rusland fra dets nuværende årlige 55 milliarder kubikmeter. Det vil have indflydelse for det russiske behov for transitten gennem Ukraine.