Foto af Anthony Indraus hos Unsplash

Loven vil gøre det muligt at blive tilkoblet energinettet på 97 dage i stedet for 270. Det vil gøre det nemmere at starte op som ny virksomhed i Ukraine. 

Mikheil Saakashvili, der er leder af Ukraines National Reform Council, har store planer for at refomere Ukraine og sparke gang i landets økonomi. I et nyt indlæg hos Kyiv Post skriver han, at en ny lov er på vej i det ukrainske parlament, som vil sænke antallet af dage, som det tager for at blive tilkoblet det ukrainske energinet fra omkring 270 dage til 97. I Rusland tager det til sammenligning 38 dage at blive tilkoblet, oplyser Saakashvili.

Det vil gøre det nemmere for virksomheder at åbne nye afdelinger, og det er målet, at det vil få sat mere gang i økonomien, lyder det fra Saakashvili. 

“Den nemme forbindelse til elnettet er et af de vigtigste aspekter af forretnings- og økonomisk frihed. I Ukraine er denne proces så overvældende kompliceret og kostbar, at den alene har trukket os ned… Når vi søger at genopbygge økonomien efter COVID-19 og forbedre vores globale status, er vi nødt til at integrere en fuldstændig radikal fortælling om erhvervslivet i alle grene af regeringen,” skriver han. 

Han peger på, at Ukraine i dag blot er på 128 pladsen ud af 189 lande på Verdensbankens liste over, hvor det er bedst at lave forretning. 

Energinettet er en start

Saakashvili mener, at corona-krisen giver Ukraine en stor mulighed for at få reformeret landets økonomi og komme væk fra de sovjetiske standarder, og han peger på, at det står højt på listen at få reduceret den tid, som det tager at blive tilkoblet energinettet. 

“Proceduren for tilslutning til elnettet er kompleks, bureaukratisk og tidskrævende. I nogle tilfælde kan det tage år. For at være mere specifik tager det i gennemsnit 267 dage eller cirka 66 uger at få elektricitet i Ukraine. For håbefulde små bagerier eller produktionsrum (butikker) er det en reel søgen efter overlevelse… Ukrainske iværksættere er overbelastede af systemet, der søger at blokere deres aktiviteter fra starten eller lokke korruption,” skriver Saakashvili og peger på, at det også er rigtig dyrt at blive tilkoblet energinettet i Ukraine sammenlignet med i andre lande.

“Den reform, vi vil sammensatte, vil hjælpe os med at reducere forbindelsesomkostningerne betydeligt: for standardforbindelse – med 20-25 procent og for ikke-standardiserede (mere brugt af virksomheder) – med 30-40 procent.”

Mere er på vej

Loven er stadig blot et udkast og skal stadig vedtages i parlamentet. Men ifølge Saakashvili er der meget mere på vej. Saakashvili har fået en nøglerolle under den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, hvor han har fået ansvaret for at få udarbejdet en række reformer. Saakashvili har tidligere været Georgiens præsident i to perioder fra 2004 til 2013, hvor han fik gennemført store markedsreformer. 

Tidligere har den Saakashvili været ude at love store reformer af toldvæsenet, men der er altså planer om meget mere, hvis ellers parlamentet går med til det. 

“Vi kan og vil blive Georgien eller Estland med hensyn til forretningsvenlighed, hvis vi forpligter os til at arbejde sammen for at liberalisere proceduren for at få elektricitet,” skriver Saakashvili, der peger på, at det i fremtiden kun vil kræve et dokument – og ikke 17 – at blive tilkoblet energinettet, hvilket vil spare administration. 

“Når procedurer og regler er klare og forståelige, er det lettere at starte en virksomhed ikke kun for store virksomheder, men også for mindre virksomheder, der har mindre kapital og ressourcer. En af de største udfordringer er den komplekse og bureaukratiske procedure for registrering af jordrettigheder, der kræves for at placere energianlæg. Det gør det ekstremt vanskeligt at placere energianlæg,” skriver Saakashvili, der vil gøre systemet gennemsigtigt for at forhindre korruption ved at alle har adgang til data på området. 

Måske generelt mindre papirarbejde

I ugens løb har Ukraines minister for digital transformation Mikhailo Fedorov også været ude at skrive på Telegram, at hans ministerium arbejder på at reducere parpirarbejdet for virksomheder generelt set. Det mangler dog også at blive vedtaget politisk. 

“Lovudkastet er udarbejdet, hvilket skulle forbyde statslige organer i Ukraine at anmode om papirer/certifikater fra borgere fra 1. september 2021, hvis de nødvendige oplysninger allerede findes i statsregistrene,” skriver Fedorov. 

“En papirløs fremtid er vores lille digitale drøm,” skriver Fedorov.

Lidt om Saakashvili

Under Volodimir Zelenskijs forgænger, Petro Porosjenko, sad Saakashvili kortvarigt som guvernør i Odessa, men Porosjenko og Saakashvili kom op og skændes. Porosjenko fyrede Saakashvili, der svarede igen ved at anklage Porosjenko for korruption. Efterfølgende fratog Porosjenko ham statsborgerskabet, og i 2018 blev Saakashvili deporteret. I 2019, da Zelenskij havde sat sig til rette i embedet og givet Saakashvili statsborgerskabet tilbage, kom han tilbage til Ukraine. 

I dag har Saakashvili altså fået ansvaret for at lede Ukraines National Reform Council. Saakashvili har også tidligere været Georgiens præsident i to perioder fra 2004 til 2013, hvor han fik gennemført store markedsreformer.