Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Nu kan også den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij nemmere blive fjernet for posten. Det er det seneste i en lang række af tiltag fra præsidenten, der siger, at han vil gøre Ukraine mere demokratisk. 

Det ukrainske parlament har haft travlt i de seneste dage efter at det ukrainske parlament er åbnet efter parlamentsvalget. Her har præsidenten Volodimir Zelenskij indført en række nye love sammen med det nye parlament og afskediget en del af de forhenværende ministre og embedsfolk, som hørte til under den tidligere præsident. 

Den seneste i rækken er en lov, der sikrer en speciel procedure for at fjerne præsidenten, hvis han begår højforræderi eller andre forbrydelser. Derudover bliver der etableret en speciel enhed, der skal holde øje med præsidenten. 

Volodimir Zelenskij har selv i valgkampen lovet at sikre, at Ukraine bliver et mere stabilt demokrati, og den nye lov skal derfor ses i det lys. Ukraine har en rig historie med en række revolutioner, hvor den seneste i 2014 – Maidan Revolution – kom efter store protester mod den daværende præsident Viktor Janukovitj, som ikke ville gå af. 

Men mens præsidenten ser vedtagelsen af de nye lov som en succes, så er der stadig mistillid blandt flere oppositionspolitikere. De har tidligere beskyldt præsidenten for at være en marionet-dukke for oligarken Ihor Kolomojski. Det afviser Zelenskij og hans parti.