Foto: Jorono, Pixabay.com.

I morgen behandler det ukrainske parlament et lovforslag, der sigter at komme korruptionen på øverste niveau til livs. 

At komme for sent for ofte uden en ordentlig forklaring eller at stemme på andres vegne i parlamentet: Snart kan de to ting være nok til, at et folkevalgt parlamentsmedlem får taget sin plads i parlamentet. Det skriver Unian.

Parlamentsmedlemmerne skal nemlig i morgen stemme om lovforslag 1027, der gør det nemmere at tage både ansvar og privilegier fra de ukrainske parlamentsmedlemmer, hvis ikke de lever op til nye krav.

Lovforslaget blev i december sendt til Forfatningsdomstolen, der erklærede, at lovforslaget var i strid med grundloven. Der er nu åbent for ændringsforslag til loven, ligesom loven stadigvæk kan blive nedstemt.

En anden slags klaverstemmer

En af de ting, som det ukrainske parlament vil gøre op med, er det såkaldte “piano voting” – klaver-stemmeafgivelse. Det lyder lidt tosset på dansk, og har ikke noget med at stemme et klaver at gøre.

Til gengæld drejer det sig om en mindre forseelse i det ukrainske parlament, hvor medlemmer af parlamentet stemmer på andres vegne. Den måde at stemme på bliver af flere parter anset som en slags korruption.

Det skyldes særligt metodens popularitet under den tidligere præsident Janukovitsjs styre, hvor Party of Regions og kommunisterne særligt var fortalere for metoden. I januar blev der indført bøder for “piano voting.”

Bøderne er fortsat til at overskue. De lyder på et sted mellem ca. 7-1300 kroner.