Foto af Johny Goerend hos Unsplash

Kiev: Hvilken betydning vil den nye landreform have for udenlandske investorer? Nu løfter premierministeren lidt af sløret. 

En ny landreform i Ukraine skal være med til at sparke gang i økonomien og få udløst det store potentiale i landbrugssektoren. Siden den nye præsident Volodimir Zelenskij blev valgt tidligere i år og fik et flertal i parlamentet, har det været et af hans mærkesager. Men hvilken rolle kommer udenlandske virksomheder til at spille i de nye reformer?

I dag er reglerne sådan, at kun ukrainske virksomheder eller virksomheder registreret i landet kan købe landbrugsjord, mens udlændinge kan finansiere projekter. Det kan der dog blive ændret på, ifølge den nye premierminister Oleksiy Honcharuk, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“I den eksisterende model vi kigger på, kan der være udlændinge (der kan købe land). I den nuværende model vi diskuterer, der er det muligt,” sagde han på et pressemøde ifølge Unian.

Kan dog være restriktioner

Det betyder dog ikke, at der er helt åbnet op for udenlandske opkøb. For det første er det endnu usikkert, hvordan aftalen ser ud, og for det andet gør Honcharuk også opmærksom på, at regeringen regner med at lave nogle restriktioner. Det handler blandt andet om, at Ukraine skal forbeholde sig retten til at for eksempel at lave nogle restriktioner “hvis der er reelle bekymringer over, at kineserne kommer her”, som han udtrykker det. 

Ukraines præsident Volodimir Zelenskij har ellers tidligere udtalt, at kun ukrainere og deres virksomheder vil kunne være i stand til at eje ukrainsk landbrugsjord. Udtalelsen fra premierminister Honcharuk giver udtryk for en anderledes fremtid. 

Honcharuk peger, ifølge Unian, på, at der i dag er mange udlændinge, der arbejder med ukrainsk landbrugsjord, hvor de leaser det. Han har set gode resultater hos dem, og derfor kan han ikke se nogen grund til, at de ikke skulle have lov til at eje det. 

“Hvis vi begrænser noget og ikke giver de lovmæssige instrumenter for at sådanne mennesker kan vedligeholde og beskytte det, så vil det virke som om, at Ukraine driver udenlandske investorer ud af landet. For mig personligt er det uacceptabelt,” sagde Honcharuk og peger på, at ved at åbne op vil der komme mere udvikling af den ukrainske landbrugssektor og større skatteindtægter.