Foto: Dimitry Anikin hos Unsplash.

Du kan blandt andet glemme alt om at gå på bar eller på restaurant, men i modsætning til i foråret så kan du stadig bruge offentlig transport. 

I foråret lukkede Ukraine helt ned, hvor stort set alle butikker og den offentlige transport var lukket ned. Senere blev Ukraine åbnet igen med en række restriktioner, og i dag trådte en ny karantæne i kraft, som er den hårdeste siden marts. Karantænen vil efter planen vare til den 28 januar, og den kommer for at nedbringe corona-smitten i Ukraine. 

Blandt andet vil restaurantener, barer og caféer holde lukket. Derudover skal fitnesscentre, biografer og skoler også holde lukket, mens børnehaver stadig må holde åbent. Alle butikker som ikke sælger fødevarer skal lukke.

Til gengæld må supermarkeder, lufthavne, den offentlige transport såsom metro og busser, apoteker, tankstationer, hospitaler, hoteller, banker, postkontorer, mekanikere og frisører (hvis du har forudbestilt tid) holde åbent. Dermed er karantænen mindre hård end i foråret, hvor blandt andet også den offentlige transport var stoppet. 

En faldende smitte: så hvorfor nu?

Ukraine har over de sidste uger oplevet et faldende antal smittede, hvor det daglige antal i mange dage har været omkring 4.000 nye smittede. Det er markant lavere end i begyndelsen af december og slutningen af november, hvor det var over 17.000 nye smittede. Dermed giver det mening at stille sig spørgsmålet: Hvorfor nu?

En af grundene til det lavere antal sager i den seneste tid kan blandt andet forklares med, at der i dag testes cirka en fjerdedel af tidligere, og da positivprocenten stadig ligger på omkring 20 procent – markant højere end i Danmark – så må der være et stort mørketal.

Derudover er antallet af nye smittede steget i dag steget. Nye tal viser, at 8.997 nye smittede blev registreret i går, og 2.567 er kommet på hospitalet, mens 148 er døde. Dermed har smitten stadig godt fat i Ukraine, hvor den i alt har kostet 19.505 mennesker livet ifølge myndighederne, og det skal der gøres noget ved, lyder det.

”Vi har virkelig brug for en lockdown fra 8. til 24. januar for at bremse bølgen og komme igennem indtil april-maj uden indførelse af nye alvorlige karantæneforanstaltninger, som kan skade vores økonomi,” siger sundhedsminister Maksim Stepanov ifølge UBN.