Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Der har været rygter om en ny snarlig fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine, men ifølge den russiske ombudsmand er den ikke lige på trapperne. Imens den melding kommer siger en af de mest prominente stemmer i Ukraine, at forhandlinger med Rusland aldrig vil lede til fred. 

To gange tidligere er Rusland, separatisterne og Ukraine blevet enige om en fangeudveksling, som af iagttagere bliver set som skridt på vejen mod fred, der skal ende krigen i Donbass-regionen. I de sidste uger har der været rygter om endnu en fangeudveksling mellem parterne, men den russiske ombudsmand siger, at det er tvivlsomt, at der kommer en på nuværende tidspunkt. 

“Jeg kender ikke til sådanne aftaler. Jeg har kun hørt udtalelser fra den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, mens jeg endnu ikke har set nogen signaler fra den anden side,” sagde Tatyana Moskalkova ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. 

Til Ukrainenu fortalte Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa, tidligere, at der stadig er en form for optimisme i forhold til, at parterne kan nå frem til fred. Især fordi Rusland og Ukraine skal mødes til nye direkte fredsforhandlinger i  det såkaldte Normandie Format i marts. 

“Men der skal være en gennemtænkt plan. Rusland vil have den gamle Minsk 2-aftale igennem, som den tidligere præsident i Ukraine skrev under på. Det er ret klart, mens det er mere usikkert, hvad Ukraine kan gå med til,” sagde Søren Riishøj.

Kun krig kan skabe fred

Søren Riishøj advarede i samme interview om, at det ikke er alle kræfter i Ukraine, der er tilfredse med forhandlingerne. Nationalistiske grupper ser dem som en form for kapitulation til Rusland, og ifølge Riishøj er de ukrainske politikere “lidt bange for” de nationalistiske grupper, da de er gode til at organisere sig, og de kan nemt få fat i våben”. Oleh Sentsov, der er tidligere fange i krigen og en af de mest prominente stemmer i den ukrainske debat, meldte torsdag ud, at han ser forhandlingerne med Rusland som den forkerte løsning. 

“Jeg har min egen mening, som på nogle områder ikke er den samme som vores præsidents. I min overbevisning kan vi ikke forhandle med Putin. Den eneste måde for os at nå fred i Donbass er gennem nederlag. Efter det vil der komme fred i Donbass, men det er fred i en besejret stat,” sagde Sentsov ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Foruden at tabe krigen er der ingen anden løsning end at fortsætte kampen, fortalte Sentsov. 

“Vi kan ikke besejre Putin objektivt gennem militære midler. Vi kan ikke dræbe ham økonomisk. Han har flere ressourcer, men vi kan simpelthen afvise at give op og vinde i den konfrontation. Jeg sammenligner altid Ukraine med et tårn, som vi står på, mens horder stormer imod us nedenfor. Vi skal bare overleve. Vi kan ikke gå ned og slå horden ihjel… Vi kan bare overleve,” sagde journalisten Sentsov, der blev anholdt af Rusland tilbage i 2014 på Krim-halvøen og løsladt igen som en del af en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine tilbage i september sidste år. 

Krigen i Donbass-regionen startede i 2014, da separatister med støtte fra Rusland løsrev dele af regionen. Siden har mere end 13.000 mennesker mistet livet ifølge FN.