PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Derudover vil han gerne have, at centralrenten i landet sænkes yderligere, så det bliver billigere at låne penge. Flere eksperter ser nervøst på udtalelserne. 

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, sagde tidligere til Ukrainenu, at Kyrylo Shevchenko, der er den nye leder af den ukrainske Nationalbank, er lidt af en anonym bank-chef. Derfor er det svært at spå om, hvad han vil prioritere som bankens nye guvernør, lød det. 

Nu har Kyrylo Shevchenko været ude at udtale sig om sine visioner for fremtiden. Det er noget, som de udenlandske investorer er meget opmærksomme på, fordi den tidligere guvernør Yakiv Smoliy valgte at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, og flere frygter, at bankens uafhængighed er i fare. 

”Ukraines nationalbank skal presse på for at sænke centralrenten, som til sidst vil føre til billigere lån til de endelige forbrugere,” sagde Shevchenko ifølge Ukraine Business News og åbnede op for en svækkelse af den ukrainske valuta hryvnia, som den ukrainske præsident gerne ser svækket. 

Shevchenko’s udtalelse kom i en tale hos Nationalbanken, hvor han var til stede sammen med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij. Det har flere medier bidt mærke i, da det netop er den ukrainske præsident, som, ifølge den tidligere guvernør Smoliy, har haft et ønske om at få Smoliy fjernet fra posten som bankens guvernør. 

Hvad vil der ske?

Zelenskij har været ude at sige, at han gerne ser den ukrainske valuta blive svækket med cirka 10 til 11 procent til et niveau omkring 30 hryvnia for en amerikansk dollar. Derudover vil han gerne have en højere inflation i landet og en lavere centralrente. Det mener den ukrainske præsident vil være bedst for den fremtidige eksport og væksten i landet, mens andre ser det som et indgreb i Nationalbankens uafhængighed. 

Det er endnu usikkert, hvordan udenlandske investorer vil tage imod Shevchenko’s udtalelser om en lavere rente og valutakurs. Tidligere har IMF været ude at slå fast, at der ikke må pilles ved Nationalbankens uafhængighed – ellers kan det få konsekvenser for Ukraines IMF-lån på hele fem milliarder dollar, der skal stabilisere den ukrainske økonomi. 

Ifølge Ukraine Business News ventes det, at den ukrainske Nationalbank vil sænke centralrenten fra dets nuværende niveau på seks procent til omkring fem procent i den nærmeste fremtid. Det er meget lavt i Ukraine, hvor renten under Smoliy faldt fra 18 procent til seks over en periode på 18 måneder. 

”I dag har Ukraine en ny udfordring – økonomisk genopretning. Og Nationalbanken skal sammen med regeringen sørge for at genoprette økonomien så hurtigt som muligt. Dette er prioriteret nummer et,” sagde Shevchenko hos Nationalbanken og tilføjede, at der meget gerne skal ske en styrkelse af muligheden for at låne penge i landet. 

Valutaen har tabt værdi

Shevchenko slog dog fast, at han gerne vil fastholde den flydende valutakurs i Ukraine. Hryvniaen er faldet med to procent til cirka 27,6 hryvnia til en amerikansk dollar, siden Shevchenko har overtaget posten. 

Ifølge Ukraine Business News, der henviser til Big Mac Indekset, er den ukrainske valuta allerede undervurderet med 62 procent i forhold til dollaren. 

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, har tidligere fortalt Ukrainenu, at selv om spørgsmålet om kursen på hryvnia er vigtigt – blandt andet for udenlandske virksomheders udgifter – så er der andre vigtige spørgsmål om Shevchenko. Blandt andet hvor uafhængig han vil være fra politikerne og oligarkerne, hvordan han vil håndtere sager såsom PrivatBank og hele forholdet til IMF.  

Kan valutaen bruges som våben?

Den analyse er Timothy Ash, senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, enig i. Han skriver ifølge Ukraine Business News, følgende:

”Den store røde linje i alt dette for IMF er ikke valutapolitik, men bankreform. Modstandere af reformer i Ukraine forsøger at bruge valutakursen til at rense NBU-bestyrelsen for reformatorer for at ændre bankreformens forløb,” lyder det fra Ash, der henviser til, at Ukraine efter krisen i 2014 og 2015 fik gjort op med mange korrupte og svindlende banker såsom PrivatBank, hvor de tidligere ejere gerne vil have gjort om. 

“Valutakursen bruges netop som et dække for denne dagsorden… Bankreform er stadig den vigtigste test for Zelenskiy-administrationen, og ikke rigtig valutakurspolitik, da bank-reformen er kernen i centrale langsigtede spørgsmål for Ukraine, som bekæmper korruption,” lyder det fra Ash, som dog ikke uddyber, hvorfor og hvordan valutaen kan bruges i kampen om bank-reformen. 

Ukrainenu har tidligere talt med Timothy Ash. Du kan læse artiklen her.