Foto: Stefan Weichert

Det ukrainske ministerium for infrastruktur siger, at en ny aftale er på vej, der gør op med statens monopol på landets jernbaner. Det starter som et pilotprojekt, men ifølge ministeriet er der stor interesse fra udlandet. 

Regeringen har længe forsøgt at få effektiviseret landets jernbaner, hvor landet tidligere indgik en aftale om at få hjælp til af effektivisere driften af tyske Deutsche Bahn. Den aftale blev dog skrottet, som corona-krisen ramte, men det har ikke fået regeringen til at stoppe med at finde løsninger på ineffektiviteten på landets jernbaner. 

Nu melder det ukrainske ministerium for infrastruktur og statens virksomhed Ukrzalisznytsia, UZ, der driver Ukraines jernbaner, at et ny aftale, der gør det muligt for private aktører at drive togdrift på landets jernbaner, er på vej. I første omgang bliver der tale om, at private toge kan køre med passagerer på nogle specifikke strækninger i et pilotprojekt. Aftalen kommer efter, at et pilotprojekt også tidligere har åbnet op for, at private toge må fragte gods på Ukraines jernbaner.

“Ukrzaliznytsia har aftalt en aftale om optagelse af private lokomotiver til at arbejde på jernbanen. Og vi venter på, at de første private virksomheder kommer ind på UZ-sporet. Jeg forventer, at aftalen vil blive underskrevet så hurtigt som muligt,” sagde Vladislav Kriklii, der er Ukraines minister for infrastruktur, til ministeriets hjemmeside.

Stor interesse på at byde ind

Ifølge ministeren er det endnu ikke besluttet hvilke virksomheder, der bliver en del af projektet, men han fastslår, at der er stor interesse fra udlandet. 

“Vi vil være i stand til at teste jernbanemarkedets funktion under flere af jernbaneselskabernes forhold. Det vil også give mulighed for at udarbejde de tekniske og teknologiske udfordringer ved adgang til jernbaneinfrastrukturen og undersøge risiciene i tilrettelæggelsen af trafiksikkerhed under driften af private tog på det offentlige jernbanenet,” sagde ministeren om pilotprojektet til hjemmesiden. 

Ifølge ministeriet er planerne også en del af Ukraines forpligtelser under associeringsaftalen med EU, og det er derfor på tide, at der bliver gjort noget for at imødekomme den del af aftalen. Det er ikke kun i forhold til togdriften, at Ukraine har planer om privatiseringer. Det er regeringen også begyndt på i en række andre sektorer i år

Måske også internet på togene

Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan det er at rejse på de ukrainske jernbaner, og det er generelt en god oplevelse. Det er billigt og ret behageligt at rejse med specielt landets nattoge, men der er dog et problem med manglende internet på rejsen. Det er nu noget, som Ukraines ministerim for digital tranformation kigger nærmere på.

Ifølge UBN vil ministeriet lægge en plan for at skaffe mobilt internet på alle togstrækninger i landet. Her er Vodafone Ukraine i gang med et pilotprojekt på den 35 kilometer lange Boryspil Airport Express-rute for at kortlægge, hvor meget det vil koste at implementere. 

Vodafone vil sammen med to andre operatører i Ukraine betale en tredjedel af omkostninger, skriver UBN.