Foto af Martin Adams hos Unsplash

Nord Stream 2 – gasledningen fra Rusland til Europa gennem dansk farvand – ser ud til at stå færdig til september.

Selskaberne bag Nord Stream 2 – en gasledning, der skal gå fra Rusland til EU gennem det Baltiske Hav – mener at kunne være færdige med deres arbejde til september. Det skriver Reuters.

Anlæggelsen af ledningen foregår lige nu i dansk farvand og endnu et fartøj er nu på vej til at tilslutte sig byggeriet. Skiber, Akademik Cherskiy, har forladt den tyske havn Wismar i torsdags.

Det eneste, der mangler af byggeriet er omtrent 120 kilometer gasledning i dansk farvand samt de sidste 30 kilometer i tysk farvand. Bliver gasledningen færdiggjort, vil den øge Ruslands kapacitet for gastransport til EU betragteligt.

International modstand

Med blot to uger tilbage i det Hvide Hus, fortsatte Donald Trump sanktionerne imod både mod Rusland og Nord Stream 2. Sanktionerne fik det norske selskab, Det Norske Veritas (DNV) GL, til lørdag at melde ud, at de ikke ville kunne certificere gaslinjen på det grundlag.

Deres opgave var at inspicere gasledningen og certificere den efter færdiggørelsen.Ukrainerne har længe været bekymrede over gasledningen, som gør den russiske gastransit igennem Ukraine overflødig.

Gazprom sender fortsat meget gas igennem Ukraine, men allerede i 2020 sendte de 38 procent mindre gas gennem landet end det forrige år. Fra projektets dag 1 har det mødt modstand, og det er ikke blevet bedre over de seneste måneder.

Efter den russiske oppositionspolitiker Navalny blev forgiftet, vendte særligt den tyske opposition sig imod projektet. Angela Merkel, forbundskanslerinden, holdt dog ved, at projektet skulle gennemføres.