Mindesmærke i Kyiv. Foto: Haidamac på Wikimedia Commons.

Flere store internationale medier er kommet til at drage nogle måske lidt forhastede konklusioner. 

En gade i Kyiv er blevet opkaldt efter en hr. Pavlenko. Det skabte forvirring, da lederen af den Ukrainsk-Jødiske Komité, Eduard Dolinsky, på twitter skrev, at gaden var opkaldt efter nazi-kollaboratøren Ivan Pavlenko.

Flere internationale medier – blandt andet Associated Press og The New York Times – skrev herefter historien ud. Gaden er dog ikke opkaldt efter Ivan Pavlenko – den er opkaldt efter Viktor Pavlenko, som overlevede den såkaldte Holodomor.

Tweetet, der nu er blevet slettet, nåede dog at komme vidt omkring. Der var over 300, der delte eller retweetede linket. Det skriver Kyiv Post.

Et glemt folkemord

Holodomor er en begivenhed, der sjældent nævnes i de danske folkeskoler, men som i bund og grund er at sammenligne med Holocaust. I 1929 påbegyndte den daværende leder for Sovjetunionen, Josef Stalin, at kollektivisere landbruget.

Kombineret med anholdelserne af velhavende landmænd, førte det til, at produktionen af fødevarer dalede. Det resulterede så i en periode med hungersnød i Sovjetunioen i årene 1931-1934.

Især i Ukraine blev det ikke modtaget pænt, og flere steder var der bevæbnede oprør imod kollektiviseringerne. Som følge heraf besluttede politbureauet i Kreml at gøre det ulovligt at give mennesker fra visse områder mad. Mange steder på Ukraines land, blev folk berøvet for alle spiselige ting i husene – også kæledyr.

Dette begyndte i 1932, og da vinteren kom i 1933, begyndte folk at dø i hobetal. Denne periode fik navnet Holodomor – et ord, der nogenlunde lader sig oversætte til Sultedøden. Ifølge nogle forskere døde næsten fire millioner ukrainere i den tre år lange hungersnød.

I mere end 50 år benægtede Kreml, at der skulle være foregået en forbrydelse. I dag har omkring 16 lande inklusiv Vatikanet anerkendt, at Holodomor var et folkemord. Også både Senatet og Repræsentanternes Hus i USA kalder det et folkemord.