By Evgeny Feldman - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57520776

Oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij ligner et reelt alternativ til præsident Putin, men det er ikke nødvendigvis godt nyt for Ukraine.

I dag går russere i tusindvis på gaden over hele Rusland. De demonstrerer for, at oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij bliver løsladt fra fængslet, hvor han har siddet siden han kom hjem fra Tyskland for en lille uge siden.

Historien om Aleksej Navalnij, der efter alt at dømme blev forgiftet med Novichok af FSB, er ganske velkendt. Det er historien om hans tilbagevenden fra Tyskland til Rusland og hans fængsling umiddelbart efter også.

Hvad der måske er knap så omdiskuteret er, at selv om Navalnij tordner imod korruption og for demokrati og på den måde har en agenda, der minder om præsident Zelenskijs, så er der ingen garanti for, at de to bliver venner.

Krim er vores

Da Krimhalvøen blev annekteret af Rusland  for snart 7 år siden, blev de fleste ukrainere rasende. Mange steder i Ukraine kan man stadigvæk se grafitti, der siger “Krim er vores,” og på en måde er Navalnij enig.

“Krim er vores,” sagde Navalnij nemlig i et interview i 2014, og kaldte det i samme ombæring for et faktum, at Krimhalvøen nu er en del af Rusland. Han har også sagt ting, der får folk til at kritisere Navalnij for at være en russisk nationalist.

Det er i øvrigt en ting, han også tidligere har stået ved, ligesom han også har støttet den russiske krig imod Georgien, så på den måde er Navalnij ikke nødvendigvis en stor ven af vesten eller Ukraine.

Kampen mod korruption

Hvis man interesserer sig for Rusland, så har Navalnijs indædte kamp imod korruption i Rusland – uanset hvad man måtte mene om hans nationalisme – sin plads i samtalen om Rusland.

Selvfølgelig skal de tages med et gran salt, fordi Navalnij er politisk aktivist, men eksempelvis dokumentaren, hans hold lavede om hans forgiftning, er et samarbejde med vestlige medier og en vanvittig historie:

(Undertekster kan slås til inde på Youtube på alle videoerne)

Efter Navalnij havde lavet dokumentaren om sin forgiftning, lavede han endnu en, hvor han ringede til en af de agenter, der havde forgiftet ham. I klippet får han ham til at afsløre og indrømme hele planen fra start til slut.

Den video skal dog i endnu højere grad tages med et gran salt. Hvordan kan man verificere, at det rent faktisk er den agent, som forsøgte at dræbe ham, som han snakker med? Uanset hvad, den video kan også anbefales:

Efter Navalnij blev forgiftet blev han fløjet til Tyskland, hvor han lå på et tysk militærhospital i Berlin og kom sig. Først ud af koma, og siden rejste han sig fra sin koma. Det var, på det tidspunkt, ikke meget man hørte fra Navalnij.

Han talte om de to forsøg på at forgifte ham og så udgav han de to klip allerede nævnt i artiklen. Det har dog siden vist sig, at en af grundene til stilheden var, at han var i gang med et stort projekt om et palads, Vladimir Putin er ved at bygge til sig selv.

Denne video, selv om historien i sig selv er fremragende, skal man virkelig holde tungen lige i munden når man ser. Man skal huske på, at Navalnij er oppositionspolitiker, og ikke nok med det, er Navalnij ret sikker på, at Putin selv har givet ordren om at få Navalnij slået ihjel.

Ikke desto mindre er videoen vigtig. I dag, den 23. januar, er russerne som fortalt gået på gaden for at demonstrere. Denne video er den første opfordring til at demonstrere. Navalnij brugte denne video som affyringsrampe på det oprør, vi måske ser forme sig i dag.