Foto af Max Kukurudziak hos Unsplash

NATO’s generalsekretær er på besøg i Ukraine. Der gør han det klart, at Ukraine skal være medlem i NATO. 

Det kan godt være, at der stadig er krig mellem Ukraine og de russisk-støttede separatister i den østlige dele af Ukraine, der har kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. Men Ukraine skal stadig være medlem af NATO, og det kan Rusland ikke gøre noget ved. 

Sådan lyder det fra NATO’s generalsekretær Jan Stoltenberg, der i øjeblikket er i Ukraine på besøg, ifølge den ukrainske nyhedsbureau 112. 

“Mit syn på ukraines medlemskab er det samme som NATOs. Vi tog en beslutning i Bukarest ved NATO-mødet i 2008. Og der besluttede vi, at Ukraine skal blive NATO-medlem. Den beslutning er stadig valid. Vi har gentaget det mange gange,” siger Jan Stoltenberg, der slår fast, at NATO vil hjælpe Ukraine med en række reformer, der skal gøre landet klar til at opfylde kravene for medlemskab. 

NATO vil blandt andet støtte landet med fælles militærøvelser og ved at hjælpe med at udvikle flåde-akademiet i Odessa. 

“Denne beslutning (om at Ukraine skal være NATO-medlem) er taget af Ukraine og de allerede 29 medlemmer af alliancen. Ingen andre har retten til at blande sig i den beslutning. Rusland har ingen ret til at stemme. De har ingen juridisk eller reel platform til at have nogen indflydelse på sådan en beslutning,” lød det fra Jan Stoltenberg. 

Rusland: Det vil være en stor fejl

Ikke overraskende har Rusland en anden opfattelse af et potentielt ukrainsk NATO-medlemskab. Tidligere på måneden kommenterede den russiske premierminister Dmitry Medvedev på sådan et scenarie, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Han gjorde det klart, at lande med interne uroligheder såsom Ukraine er farlige at indlemme i NATO. 

“Vi er et stort land, en atommagt, og planen om at sætte NATO-baser op i nærheden af os kan ikke vække positive følelser hos os. Vi har altid svaret og vil altid svare på sådanne skridt – både politisk og militært,” sagde Medvedev den 19. Oktober. 

“Når NATO forsøger at tiltrække lande med interne konflikter, er det for det første en modsætning til den etablerede aftale i Den Nordatlantiske Alliance, og for det andet kan det lede til seriøse konsekvenser,” uddybede han. 

Det er endnu usikkert, hvornår NATO mener, at Ukraine er klar til medlemskab.