Foto: Emil Filtenborg.

Militærøvelsen bliver afholdt i 2021, og det er endnu et skridt på Ukraines mulige vej mod medlemsskab i NATO, hvor den ukrainske præsident presser på.

Næste år vil NATO og Ukraine afholde en fælles militærøvelse, som skal have fokus på hybrid krigsførelse, som er en strategi, hvor der bruges en række magtmidler såsom konventionale militærindsats, informationskrig og cyberkriminalitet. Det skriver Unian

Mediet skriver, at NATO i den seneste tid har haft fokus på at styrke Ukraines mulighed for at stå imod blandt andet disinformationskampagner. 

“Den etablerede NATO-Ukraine-platform til bekæmpelse af hybrid krigsførelse styrker Ukraines modstandsdygtighed over for hybrid krigsførelse. Og platformen fremmer fælles projekter mellem allierede og NATO og Ukraine om emner som krisestyring, strategisk kommunikation og bygningens modstandsdygtighed,” sagde Vineta Kleine, der er direktør for NATOs Information and Documentation Center i Ukraine, ifølge mediet.

Den fælles militærøvelse kommer næste år og bliver et led i den platform for bekæmpelse af hybrid krigsførelse, som Ukraine og NATO etablerede i 2017. Platformen skulle hjælpe Ukraine med at imødekomme truslen fra Rusland i Donbas-regionen, hvor der har været krig mellem Ukraine og de russisk-støttede separatister siden 2014. 

Zelenskij: Vi vil med i NATO

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij slog tidligere på året fast, at Ukraine skal med i NATO. En undersøgelse fra 2019 viser, at 51,2 procent af ukrainerne støtter optagelse i NATO, og ifølge den ukrainske præsident er det altafgørende, at Ukraine bliver optaget. 

“For at være ærlig er vi allerede blevet NATO’s forlængede partner. Vi går mod NATO. NATO handler om sikkerhed i vores region. Vi indser dette, så ja, vi har en magtfuld hær, en 200.000 mand stærk hær, vi opgraderer vores (militære) udstyr,” sagde præsidenten, der sagde, at han har gjort det klart for både USA og EU’s ledere, at noget skal ske snart. 

“Hvis du ikke vil miste Ukraine, skal du støtte det. Og NATO-medlemskab er et meget vigtigt signal til Rusland, det er den vigtigste form for støtte.”

Ukraine tættere på NATO standarder

Hvis Ukraine skal have medlemsskab i NATO, så skal landet blandt andet leve op til NATOs militære standarder. Det har Ukraine arbejdet på i flere år, men selv hvis Ukraine ender med at få opkvalificeret militæret, så vil det i sidste ende nok være en politisk beslutning, om Ukraine ender med at blive en del af NATO. 

Tidligere har vi på Ukrainenu skrevet om Ukraines vej mod et NATO-medlemsskab. Blandt andet har vi interviewet Felix Ebbestad, der er kommandør i Forsvaret og arbejder sammen med en række andre nationer med at opkvalificere de ukrainske kompetencer til NATO-standarder. Ifølge ham er Ukraine kommet langt. 

“Hvis Ukraine skal have held med at reformere deres system, så er uddannelse vigtigt, for lederne skal have de her reformer ind under huden. Ukraine har naturligt nok haft fokus på det russiske sprog i stedet for NATO-sprogene fransk og engelsk, og der har landet også en stor udfordring. Det skal være en integreret del af træningen, at der tænkes engelsk ind i undervisningen, og der spiller Danmark blandt andet en rolle,” sagde Ebbestad.