Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

Den ukrainske nationalbank hæver renten betragteligt i et forsøg på at stække inflationen.

Siden juni 2020 har Ukraine haft den laveste rente siden uafhængigheden. Renten var på seks procent, men den bliver nu hævet til 6,5 procent. Det skriver det statslige nyhedsbureau, Ukrinform.

Beslutningen er er et forsøg på at reducere inflationen, så den kommer ned på fem procent. Ifølge tradingeconomics.com steg inflationen fra fem procent i december til omkring seks i januar.


Kilde: tradingeconomics.com

Endnu engang har coronavirussen også sit at skulle have sagt. Truslen om en ny bølge af pandemien eller endnu et lockdown hænger over Ukraine, fortæller Dmitro Sologub – viceguvernør i Ukraines Nationalbank, til Bloomberg.

“Vi ser på dynamikken af flere forskellige faktorer: på den ene side, hurtigere inflation; fra den anden side, mulighed for et nyt lockdown, en ny bølge af virussen, forsinkelser i IMF-programmet og turbulens på de globale markeder.

Nationalbanken forsøger at forhindre højere valutakurs

I januar købte den ukrainske Nationalbank  335,5 millioner dollars på interbankmarkedet for at forhindre en styrkelse af hryvnia-kursen. Det er et stort beløb, og det skal forsøge at holde kursen på mellem 28-29 UAH per dollar.

Reuters har talt med en række analytikere, som forventer, at hryvnia dog forventes at ville styrkes i første halvdel af 2021. Det skyldes, at der forventes en fornyet interesse for at investere i Ukraine, og at eksporten vil stige og bringe mere udenlandsk valuta til landet.

Analytikerne forventer, at den ukrainske økonomi vil stige med fire procent i 2021, hvilket ikke helt vil lukke det hul, som corona-krisen har skabt i 2020. Her faldt den ukrainske økonomi med 4,8 procent. Inflationen ventes at ende på omkring 6,1 procent i 2021.