Foto af Oleksandr Zhabin hos Unsplash

Kyiv sniger sig ind på listen over de 100 mest “grønne” byer i verden ifølge en undersøgelse, Husqvarna har lavet.

De er måske mest kendt for at lave motorsave og plæneklippere, men faktisk laver Husqvarna også hvert år en vurdering af, hvilke byer har mest bevoksning. Undersøgelsen hedder Hugsi.

Og lige i år sniger Ukraine sig med in på listen som nummer 100, fordi 44 procent af byen er dækket af bevoksning. Det lyder måske ikke imponerende, men for at lave en sammenligning med noget, vi alle kender, så er København blot 4 placeringer over Kyiv.

Og det i sig selv kan virke mærkeligt, da blot 32 procent af Københavns areal er dækket af bevoksning, men så er det nu engang rangeret. Det kan måske undre, hvis man har brugt tid i begge byer.

Føles grønnere

Kyiv føles grundlæggende som en ret grøn by – måske ikke miljømæssigt, men i hvert fald i forhold til mængden af træer og beplantning. Godt nok er der ikke meget grønt at prale af i løbet af vinteren, men det er der til gengæld til foråret.

Her kommer bladene igen tilbage på træerne i de mange små byparker, på træerne langs floden, der kløver byen, og på de mange træer, der bare er plantet rundt omkring i fortorvene for at give noget grønt at kigge på.

Derudover er Kyiv omringet af skov, hvor København generelt er omringet af mere by eller forstad. På trods af Amager Fælled er der alt andet end lige bedre adgang til natur i Kyiv end i København. En ting undersøgelsen i øvrigt også viser – der er mere beplantning i Kyiv.

Sovjetisk byplanlægning

En af grundene til, at der er så meget bevoksning i den ukrainske hovedstad skal findes i byplanlægningen fra Sovjetunionen. Mange af de gamle lejlighedskomplekser står nemlig stadigvæk sammen i klynger rundt omkring.

Og imellem lejlighederne er der stort set altid anlagt parker. Ikke sirlige eller velholdte parker, men der er parker med træer, græs og legepladser, bænke og fodboldmål, så man altid kan få frisk luft.

Kigger du ud fra en af lejlighederne på de øvre etager i et gammelt sovjetisk lejlighedsbyggeri, så er din udsigt ofte en masse træer, med lejligheder, der stikker op her og der.