Foto af CDC hos Unsplash

COVID19 fortsætter ufortrødent med at ramme flere og flere ukrainere. I det seneste døgn er 2551 nye smittetilfælde blevet registreret.

Næsten 3000 mennesker er døde af eller med COVID19 siden virussen kom til Ukraine i marts, og smittetallet ligger fortsat et godt stykke over 2000 om dagen. Alene det seneste døgn er 2551 mennesker blevet smittet med sygdommen, skriver Unian.

Det høje smittetryk skyldes blandt andet, at ukrainerne ikke på samme måde som danskerne har råd til at overholde karantænekrav eller krav om social distancering, og siden karantænen blev lempet i juni, er tallene kun gået den forkerte vej.

I gadebilledet er coronavirus ikke noget man bemærker – i hvert fald ikke i hovedstaden Kyiv, hvor den eneste betydning det har for dagligdagen pt er, at man skal have maske på i supermarkedet og i den offentlige transport.

Foran kurven

Det billede kan dog ændre sig nu, hvor antallet af smittede stiger. Fra midten af august og til starten af september er antallet af nye, registrerede smittetilfælde fordoblet – også når man kigger på et 3-dages gennemsnit.

Det høje antal dagligt smittede må komme bag på premierminister Denis Sjmygal, der for blot en uge siden sagde, at vi kunne forvente de tal vi har i dag i udgangen af måneden – altså at vi er tre uger forud på smittekurven.

“I dag har vi fra 2000 til 2500 nye tilfælde af sygdommen hver dag. Ved udgangen af september og i starten af oktober, vil antallet stige til 3000 nye patienter hver dag. Det vil fylde hospitalerne op til mere end 80 procent,” sagde Denis Sjmygal.

Kan betyde stramninger

Ministerrådet i Ukraine har også sagt, at den udvikling ikke er særligt positiv, og derfor lufter sundhedsministeriet nu med at stramme karantænegrebene på landet, så sygdommen kan holdes i ave.

Ifølge Unian har ministeriet allerede sagt, at der – på grund af dårlig overholdelse af karantænereglerne – allerede nu er problemer med overbelægning på de hospitaler, der behandler COVID19-patienter.

Det er dog endnu uvist, hvilke stramninger vi reelt risikerer at blive pålagt. Dels fordi det har været et logistisk mareridt, da den offentlige transport var lukket, men også fordi der er en større kløft mellem politikere og befolkning i Ukraine, end vi kender det fra Danmark.