Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Den helt store historie i Ukraine i dag er, at retssagen om nedskydningen af det malaysiske fly MH17 endeligt er begyndt ved domstolen i Haag.

Efter formalia er på plads, begynder listen med navne at blive læst op. Det drejer sig om de 298 mennesker, der døde, da et malaysisk passagerfly blev skudt ned over Ukraine for snart seks år siden den 17. juli 2014. I dag var første dag i retssagen ved domstolen i Haag, der skal forsøge at afgøre, hvem de skyldige er.

Flyet blev skudt ned over det østlige Ukraine på en landbrugsejendom i det besatte område tæt på byen Toretsk. De mistænkte er alle en del af de russisk støttede styrker, som kæmper for de såkaldte folkerepublikker i Donbass- og Lugansk-områderne. Der er tre russere og en ukrainer iblandt, men ingen af dem er mødt frem i retten.

Sagen fylder ikke forsiderne i den danske presse, men det gør den i Ukraine af flere årsager. For det første blev flyet angiveligt skudt ned med et russisk forsvarssystem, der ikke hører hjemme i det ukrianske forsvar. Hvis det gå ukrainernes vej, vil Ukraine altså have rettens ord for, at separatisterne i Donbas har skudt flyet ned med russisk støtte.

Langt aftræk

De fleste ukrainske medier skriver i dag om historien og har den som den største historie på deres respektive hjemmesider. Men danske medier har ikke vist interesse for historien endnu. I stedet skriver danske medier i dag om COVID-19, Max von Sydow og Uffe Elbæks exit fra Alternativet.

De har dog stadigvæk en fin mulighed for at nå at komme med på historien om MH17. Retssagen kommer til at løbe et helt år frem og vil først blive afsluttet i 2021.

Fire mand er blevet tiltalt, og anklageren mener at have beviser for, at våbnet blev affyret fra en separatistbase i de separatistkontrollerede Donbas. De fire tiltalte er dog ikke mødt op til dagens høring, og det virker usandsynligt at Rusland vil udlevere dem.

Vladimir Putin har nægtet, at russerne har noget at gøre med sagen. Han har ligeledes sagt at det hele har til formål at få Rusland til at se dårlige ud i offentlighedens øjne.

Retssagen kan følges her:

https://content.uplynk.com/player5/2GnnnRvTI7gzCPovooYd9Uec.html

(med engelsk tolkning)