Foto af Yves Alarie hos Unsplash

Tusinder har for alvor fået øjnene op for Tjernobyl efter HBO lancerede deres enormt populære serie om en af verdens største atomulykker. 

Næsten 120.000 turister har besøgt den berygtede eksklusionszone i Tjernobyl siden begyndelsen af indeværende år. Det oplyser den ukrainske, statsejede nyhedstjeneste Ukrinform.

Det er en fordobling fra sidste år, hvor samme medie skrev, at 60.000 havde besøgt det forfaldne ødeland.

“Tjernobyl har vist sig at være et godt billede og en økonomisk fordelagtig region af Ukraine,” siger lederen af det Ukrainske Statsargentur for Eksklusionszone Management, Oleksandr Kovalchuk ifølge Ukrinform.

Besøg Tjernobyl 

Området er bestemt et besøg værd. Især hvis man har set HBO-serien på forhånd. Ifølge den tidligere leder af Sovjetunionen var ulykken i Tjernobyl blandt andet medvirkende til, at unionen kollapsede. Har man ikke forudgående kendskab til ulykken, er der hjælp at hente. Flere tourguider taler et fornemt engelsk og er generelt meget vidende om ulykken.

Tjernobyl er nemt tilgængeligt for turister, der besøger landets hovedstad Kyiv. Man skal have en guide med for at besøge Tjernobyl, men flere bureaer tilbyder både ture på en og to dage.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for turene. Man skal blandt andet være iført lukkede sko, lange bukser og en overdel med lange ærmer. Derudover skal man også være fyldt 18 år.

Det er ulovligt at gå ind i de forladte bygninger i for eksempel Pripjat, men nogle tourguider ser igennem fingre med det, imens andre er mere strikse.

Er det ikke farligt? 

Tjernobyl er en sikker destination, så længe man følges med en guide og holder sig ude af bygninger. Den stråling, man modtager på en tur derud, svarer til den bestråling, man bliver ramt af på en langtursflyvning.

Bygningerne har dog stået øde siden 1986, og de er derfor ikke blevet vedligeholdt. Det betyder, at der kan være risici forbundet med at gå ind i bygningerne, hvor der flere steder også er huller i gulvene, som man helst ikke skal falde i.

Området har været åbent for turister siden 2011.