Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Flere højtstående personer i Ukraine bliver angrebet efter valget, hvor partiet Folkets Tjener fik et kanonvalg og tog flertallet i parlamentet. 

Mens partiet Folkets Tjener endnu fejrer deres flertal i parlamentet, så er der mindre ro andre steder i Ukraine, hvor flere højtstående politikere forsøger at placere ansvaret for deres dårlige valgresultat. Blandt andet har Kievs borgmester langet ud efter TV-kanalen 1+1 for at have påvirket valget. 

Han har valgt at lægge sag an mod tv-kanalen. 

“Der har ikke været en eneste dag, hvor en af de mest populære tv-kanaler (1+1), ikke har angrebet Kievs borgmester. Løgne, manipulation og fabrikeret information,” sagde borgmesteren Vitali Klirschko ifølge Radio Liberty. 

“Hvordan kan de sige, at tv-kanalen er objektiv, når dets leder har været nævnt som en af de fremtrædende kandidater til en post hos administrationen i Kyiv by?”

Udtalelsen kommer efter, at Ukraines præsident Volodimir Zelenskij, hvis parti Folkets Tjener fik et kanonvalg, har været ude at sige, at han vil splitte borgmesterens magt op. I det nye setup vil borgmesteren dele magten med chefen for byens administration, der udpeges af præsidenten. 

Ambassadør angriber anti-korruption

Kievs borgmester er dog ikke den eneste, der er under angreb. Også chefanklageren for anti-korruption Nazar Kholodnytsky er under anklage. Denne gang er det EUs ambassadør, der retter kritik. 

“I forhold til specielt anti-korruptions anklageres kontor, så er det klart, at problemerne hænger sammen med Mr. Kholodnytsky personligt. Det er ikke mit job at bestemme, om han skal erstattes, men det er åbenlyst, at chefanklageren for anti-korruption skal have et godt samarbejde med det Nationale Anti-Korruptions Bureau. Der er ikke noget samarbejde nu,” sagde EU’s ambassadør i Ukraine ifølge Kyiv Post. 

Netop bekæmpelsen af korruption har været et af Folkets Tjeners helt store løfter fra valgkampen. Det er endnu usikkert, hvem der eventuelt skal tage over.