Det sorte og røde flag er et symbol på nationalismen, som går tilbage til modstandsbevægelsen under anden verdenskrig. Farverne symboliserer det røde blod spildt på den sorte, ukrainske jord. Billedet her er taget fra en demonstration i 2019 imod Steinmeier-aftalen. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Kyiv: Der er snak om et snarligt fredsmøde, men på samme tid er der meldinger om problemer med separatisterne i Donbass-regionen. 

Den ukrainske udenrigsminister Vadym Prystaiko udtalte i går til det ukrainske nyhedsbureau Unian, at han håber på et fredsmøde i det såkaldte Normandie Format i næste måned. Normandie Formatet, der består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland, skal forsøge at stoppe krigen i Donbass-regionen, der siden 2014, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen, har kostet mere end 13.000 mennesker livet ifølge FN.

Meldingen om mulige fredsforhandlinger kommer fint i tråd med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs udmeldinger i de sidste måneder, hvor han blandt andet har meldt ud, at Ukraine er klar til at trække deres militær væk fra to landsbyer ved fronten for at få gang i processen.

Det kræver dog, at separatisterne gør det samme, og der har været syv dage uden skyderier ved de to landsbyer, har Zelenskij været ude at sige. 

Rusland er klar

Men mens det politiske spil foregår i offentligheden, er der samtidig modstridende meldinger fra andre kilder, om hvordan det står til med krigen. Ifølge stedfortræderen for de ukrainske styrker Oleksiy Taran er Rusland i gang med at gøre klar til stor militær aggression. 

“Rusland er ved at forberede en stor militær aggression. Disse planer er ret klare. Den ukrainske hær forbereder sig til at gøre modstand mod væbnet aggression over hele den Ukrainske grænse. Det er ikke kun ved kontaktlinjen (fronten ved Donbass-regionen), men også i andre områder, startende ved grænsen til Hviderusland, nær Krim-halvøen og Bessarabia,” sagde Tatan ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. 

Ifølge den ukrainske hærs presseafdeling sker der i øjeblikket også flere skyderier ved frontlinjen end tidligere. Dog mest med småt artilleri, lyder det ifølge Unian. 

Vi er klar til forhandlinger

Advarslen om chancen for øget russisk aggression ændrer dog ikke på, at regeringspartiet i Ukraine stadig presser på for at få gang i forhandlingerne. I går meldte Vasyl Bodnar, der er stedfortræder til den ukrainske udenrigsminister ud, at Ukraine nu har taget alle de retslige skridt, så de kan tilbyde amnesti til separatisterne i Donbass-regionen. Hvis regionen skulle blive en del af Ukraine igen. 

“Selvfølgelig dækker amnestien ikke forbrydelser, der under international lov, kategoriseres som folkedrab,” slog han dog fast. 

Mens Ukraine har meldt flere ting ud, forholder Rusland sig for det meste tavs i de sidste par dage. Tidligere har det russiske udenrigsministerium været ude at sige, at de følger bekymret med i udviklingen i Ukraine, hvor præsidenten i de seneste par uger har haft flere demonstrationer imod sig. Det er sket efter den ukrainske præsident har vedtaget en aftale, der kan bane vejen for valg i den seperatist-kontrollerede Donbass-region og sikre dem en form for særstatus efter valget, hvis det kategoriseres som fair af organisationen OSCE. Kritikerne mener, at han er ved at forære Donbass-regionen til Rusland. 

Rusland mener, at demonstrationer i Ukraine består af højrenationalistiske kræfter, og de mener ikke, at Ukraine har styr på dem.  

“Vi kan se, at Kyivs myndigheder ikke har gjort alt for at opløse og afvæbne disse nynazistiske grupper i de sidste år,” sagde Boris Gryzlov, der er Ruslands permanente repræsentant ved forhandlingerne i Minsk tidligere på ugen ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.