Foto af Martin Adams hos Unsplash

De ukrainske forbrugere og virksomheder kan forvente lavere gaspriser snart, men det er stadig usikkert, hvor meget billigere gassen bliver. 

I slutningen af sidste år underskrev Ukraine en ny gas-aftale med russiske Gazprom i 11 time, da det ellers så ud til, at det vil være næsten umuligt at nå en aftale. Nu melder Oleksiy Orzhel, der er ukraines minister for energi og miljø ud, at der som følge af aftalen kommer lavere priser på gas snart. Det skriver det ukrainske medie Unian. 

“Underskrivelsen af aftalen hjælper med at stabilisere markedssituationen, og det skaber derfor positive faktorer for at sænke gaspriserne,” sagde ministeren, der også fortæller, at Gazprom kommer til at betale mere for gassen med den nye aftale. 

“Gazprom skal pumpe minimum 178 millioner kubikmeter dagligt. Faktisk var kun 47 procent af den betalte mængde pumpet før den 22 januar,” sagde ministeren, der endnu ikke vil melde ud, hvor meget priserne falder. 

Fakta om aftalen

Ukrainenu har tidligere skrevet om den nye gasaftale, der løber i fem år med mulighed for forlængelse til ti år. Ifølge aftalen skal Gazprom pumpe minimum 65 milliarder kubikmeter gas det første år gennem det ukrainske net og derefter 40 milliarder om året. 

Forhandlingerne om aftalen trak ud i flere måneder, og flere iagttagere var nervøse for, om parterne kunne blive enige på grund af konflikten om Krim-halvøen og krigen i Donbass-regionen, der har kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. 

Det er endnu usikkert, hvor meget billigere gassen bliver for de ukrainske forbrugere og virksomheder efter aftalen, men Unian forventer, at der kommer nyt snart.