Foto af Jason Wong hos Unsplash

Det bliver snart muligt at rejse fra Ukraine igen. Sådan lyder det fra den ukrainske minister fra infrastruktur, og imens mange selskaber har det svært, så går Wizz Air imod strømmen og køber nye fly. 

Den 15. juni er en dato at skrive sig bag øret. Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kryklii er det datoen, hvor de ukrainske fly igen kommer på vingerne. I første omgang dog kun til nogle destinationer, og ifølge ministeren er det også muligt, at indenrigsflyvningen vil komme på vingerne allerede før den 15. juni, hvis smitte tallet i landet holdes i ro. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian.

I første omgang melder ministeren, at der vil være fokus på, at genstarte flytrafikken til de populære turistdestinationer såsom Tyrkiet, Grækenland, Cypern og Georgien, mens fly til Italien og Spanien må vente, da Ukraine mener, at der først skal kontrol over virussen i de lande. Ministeren nævner ikke Danmark, men for nyligt meldte de danske myndigheder ud, at der ikke kommer fly fra Ukraine til Danmark før efter den 31. august. 

“Vi genåbner destinationer på baggrund af to betingelser. Det første er om landet åbner for os. Det andet er epidemi-situationen,” sagde ministeren, der foreslog, at de ankomne kan blive testet for virussen i lufthavnen, når de ankommer og få lov at forlade lufthavnen tre til fire timer efter, når et resultat er klar.

Det vil gøre det muligt at undgå 14 dages karantæne ved ankomst. 

Fly-sektoren er hårdt ramt

Ukrainenu har tidligere skrevet om de store problemer i den ukrainske fly-sektor, hvor mange selskaber taber penge i denne tid. Ukraine International Airlines har blandt andet måtte skære 35 procent af staben væk og hengemme 60 procent af flåden. Ifølge selskabets direktør Yevgenij Dykhne vil det komme til at koste selskabet omkring 60 millioner dollars, at flytrafikken har været lukket siden midten af marts.

Ifølge Ukraine Business News har landets største lufthavn Boryspil også været nødt til at låne 10 millioner dollars for at klare sig gennem krisen, da lufthavnen har tabt 90 procent af dets indtægter siden krisens start. 

Flere flyselskaber såsom SkyUp er begyndt at sælge billetter til flere destinationer fra den 23. juni. Der er blandt andet tale om afgange til Albanien, Armenien, Bulgarien, Tjekkoslovakiet, Frankrig, Israel, Italien, Portugal og Spanien, men det ser ikke ud til at være koordineret med de ukrainske myndigheder. Det skriver Ukraine Business News.

Mediet oplyser også, at SkyUp har bedt de ukrainske myndigheder om at vedtage en ny lov, der fjerner momsen på indenrigsrejser i Ukraine, da selskabet ellers ikke er i stand til at holde priserne nede på billetterne. Mens flere selskaber har det svært – afskediger medarbejdere og sælger fly – så går Wizz Air imod strømmen og køber nye fly. Selskabet har også planer om at tilføje flere ruter til sommerens genåbning. 

Snart endnu mere åbning

I dag åbnede Ukraine også for landets offentlige svømmebassiner og fitnesscentre, mens Ukraine lørdag tillod landets shopping centre at slå dørene op igen.

Samtidig har Ukraine valgt at genåbne 66 grænseovergange til EU, mens landet stadig holder de fleste overgange til Hviderusland og Rusland lukket. Det er endnu usikkert, hvornår de åbner igen, men fokus ser ud til at være på at åbne mod vest først.  

Nogle af togene i landet er allerede begyndt at køre til landets østlige og sydlige byer. Fredag bliver det igen muligt at komme til den vestlige del af landet med tog, hvor det ser ud til, at Kyiv åbner op for afgange til Ivano-Frankivsk, Kovel, Khmelnitsky og Uzhgorod.