Foto af Ani Kolleshi hos Unsplash

Virussen kan potentielt komme til at påvirke eksporten til Kina, men indtil videre er det ikke tilfældet ifølge den ukrainske minister for økonomi, handel og landbrug. 

Mere end 2.600 mennesker er døde på verdensplan af coronavirussen, der specielt har lammet dele af Kina. Senest har virussen dog også fundet vej til Europa, hvor den har lukket flere italienske byer. I Ukraine skabte virussen i sidste uge store overskrifter, da demonstranter angreb busser med evakuerede ukrainere fra Kina. Flere kom til skade. 

Virksomhederne rundt omkring i verden frygter også, hvilken indflydelse virussen kan få på eksporten, men ifølge den ukrainske minister for økonomi, handel og landbrug Tymofiy Mylovanov har det ikke påvirket den ukrainske eksport endnu. 

“(Sendinger af) de fleste af vores varer – olier og fødevareprodukter – vil ikke blive påvirket,” siger han ifølge Unian og slår fast, at de ukrainske myndigheder holder øje med markederne og virussen, så de er klar til at reagere. 

Dog mindre import

Kina er en vigtig handelspartner for Ukraine. I foråret sidste år viste tal fra den ukrainske nationalbank, at Kina stod for 10,6 procent af den ukrainske handel i starten af 2019, mens Rusland stod for 9,7 procent, Tyskland for 6,9 procent og Polen for 6,1 procent. Samhandlen med EU er samlet set dog markant større end handlen med Kina. 

Selv om ministeren ikke oplever faldende eksport til Kina, så oplever han, at importen af kinesiske produkter falder. Ifølge ham kan det komme til at skade den ukrainske økonomi, men det er også en mulighed, slår han fast.  

“Men på den anden side giver det også ukrainske virksomheder en mulighed for at komme ind på denne niche og udvikle. Det betyder, at det åbner muligheder,” sagde han. 

Den kinesiske økonomi er hårdt ramt af coronavirussen ifølge flere eksperter. De kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor meget det har kostet landet, men aktiemarkedet i Kina – men også hele verden rundt – har oplevet store fald. 

Koster ukrainerne dyrt

Ifølge Verdensbanken kan situationen i Kina dog have påvirket Ukraine. Ifølge Anastasia Golovach, der er seniorøkonom hos Verdensbanken, oplever Ukraine i øjeblikket et fald i antallet af udenlandske investeringer, og det kan være på grund af virussen.

“Hvis denne trend fortsætter, vil det påvirke valutakursen for den national valuta,” sagde hun ifølge Unian til en paneldebat den 20 februar.