Foto a fRandom Institute hos Unsplash

Den helt store nyhed mandag er, at metroerne i Kyiv og Kharkiv nu kører igen, mens det er usikkert, om Dnipro også åbner i dag. Busserne åbner også.

Metroen i Kyiv er med sine omkring en million daglige passagerer et nøglepunkt i byens infrastruktur. Det samme er gældende i Dnipro og Kharkiv. For nyligt lempede Ukraine corona-karantænen, og flere skulle derfor begynde at møde på arbejde igen, men det var svært uden busser og metro, men det er der nu lavet om på. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at Kyiv og Kharkivs metro er åbnet her til morgen, mens Dnipro overvejer at åbne senere på dagen. Det er et krav at bære maske og handsker i metroen, mens der kan ske at blive taget temperaturmåling. Det er ikke muligt at købe billet – i stedet kan du bruge dit metro-kort eller kreditkort. 

Byernes borgmestre beder folk om kun at rejse med metroen, når det er allermest nødvendigt – det vil sige til og fra arbejde. Det kan ske, at metroerne vil lukke i korte perioder i løbet af dagen, da de skal gøres rent hver tredje time, og hvis det går godt med at åbne metroerne, så kan der blive tale om, at togene i Ukraine kan få lov at køre igen. 

Der skulle også være åbnet for busserne i de større byer i Ukraine. Her er det også krævet at bære maske og muligvis handsker. 

Sundhedsministeren er ikke tilfreds

I Ukraine var antallet af smittede søndag 20.986 med i alt 617 døde. Landet har foretaget 285.626 tests siden den 13. marts. Cirka en fjerdedel af de smittede har haft behov for hjælp på landets hospitaler. I den seneste uge er det daglige smitte-tal faldet, men i samme periode har Ukraine lempet karantænen, og det kan give en stigning senere hen. 

Derfor er den ukrainske sundhedsminister heller ikke begejstret for planerne om at åbne for metroerne og lade busserne køre igen. Ukraine Business News skriver, at seks af Ukraines 24 regioner ikke fik godkendt genåbningen af den offentlige trafik af sundhedsministeriet. Heriblandt er Kyiv, men den offentlige trafik er stadig åbnet i dag. 

Derudover har Chernivtsi, Lviv, Rivne, Volyn og Zakarpattia heller ikke fået sundhedsministerens godkendelse.