Foto: Emil Filtenborg.

Kiev: Mens der er demonstrationer i Kiev over en ny aftale indgået af den ukrainske præsident med Rusland, så mener den tyske kansler Angela Merkel, at der nu er grobund for, at der kan afholdes nye fredsforhandlinger. 

Både tirsdag og onsdag har der været små demonstrationer i Kiev, hvor flere har udtrykt utilfredshed over, at Ukraine har underskrevet det såkaldte Steinmeier-format, der gør det muligt at få opholdt valg i den besatte Donbass-region.

I går meldte den tyske kansler Angela Merkel så ud, at der også kan være egentlige fredsforhandlinger på vej mellem Rusland og Ukraine.

“Vi har taget et skridt frem, men der er stadig mange flere skridt foran os,” fortalte Merkel fremmødte journalister onsdag i Berlin, ifølge Bloomberg, og fortalte, at der kan være et nyt møde på vej i den nære fremtid i det såkaldte Normandie Format med Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig. 

Steinmeier-formatet bliver af demonstranterne kritiseret for at være en blåstempling af de to udbryderrepublikker Lugansk og Donetsk, da de ifølge aftalen vil få særstatus efter at have afholdt frie valg. En demonstrant, som Ukrainenu mødte onsdag, sagde:

“Vi har valgt en præsident, der er idiot. Han er ved at forære Ukraine til Rusland. Kan du huske revolutionen i 2013? Vi er klar til endnu en Maidan, hvis ikke han stopper aftalen,” sagde demonstranten Bogdan til Ukrainenu.

Krigen i Donbass-regionen brød ud i 2014 efter Maidan Revolutionen fjernede den daværende præsident Viktor Janukovitj, og Rusland efterfølgende annekterede Krim-halvøen.

Tidligere aftaler ikke overholdt

Også tidligere har Rusland, Ukraine og de to udbryderrepublikker forsøgt sig med forhandlinger både i Normandie Formatet og Minsk-forhandlinger uden, at aftalerne er blevet overholdt. Men efter en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine i sidste måned er der kommet fornyet håb blandt befolkningen, der ønsker fred. 

Alle de demonstranter, som Ukrainenu har mødt, har da også ønsket fred, men de påpeger, at det skal ske på ukrainske præmisser. Det mener de ikke, at den underskrevne Steinmeier-aftale er. 

Ifølge Merkel er det dog heller ikke sikkert, at der kommer fred, men hun påpeger, at der nu er et vindue for at få forhandlet. Hun vil dog ikke snakke om at få løftet de mange sanktioner mod Rusland endnu. 

“Hvad vi kan sige er, at vi ikke allerede nu kan løfte sanktionerne,” sagde hun.