Foto: Eugene Kozlovsky fra Pixabay.

Ukraine har gang i en del for at styrke økonomien, og i denne uge er der kommet en række nye tal og initiativer fra den ukrainske regering. Både når det kommer til høsten, biler og turisme.

Tidligere har den ukrainske nationalbank meldt ud, at 2019 forventes at blive rekordhøst for de ukrainske landmænd. Høsten kan nå hele 80 millioner ton korn i år, som ifølge banken skyldes en højere produktivitet i landbrugssektoren. Nye tal fra den ukrainske regering understøtter den ukrainske nationalbank. 

“Siden begyndelsen af den nye periode har Ukraine eksporteret omkring 20 millioner ton korn, der inkluderer mere end 11,8 ton hvede, 3,2 ton byg og 4,6 tons majs,” lyder det fra en rapport fra den ukrainske statsservice for mad-sikkerhed og forbrugerrettigheder. 

De nye tal strækker sig fra noget af 2019 og ind i 2020 – det såkaldte “marketing year (MY) – og er derfor ikke for hele 2019. Tallene er derfor ikke sammenlignelig med dem fra nationalbanken. 

Ifølge rapporten var 9 millioner af de i alt 11,8 ton hvede til mad-kvalitet og 2,9 millioner til foder. I samme periode sidste år blev der produceret 14,5 millioner ton hvede, 2,8 millioner ton byg og 3,2 millioner ton majs. 

Udenlandske biler hitter

Men det er ikke kun med høsten, at der er fremgang i Ukraine. Nye tal viser også, at der bliver indregistreret fire gange så mange udenlandske biler som i 2018. Fra januar til oktober er der registreret 349.000 udenlandske biler, ifølge foreningen for ukrainske producenter af motorkøretøjer, Ukrautoprom. De er fire gange så meget for samme periode sidste år, skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. 

Blandt de små og lette biler var Volkswagen det mest populære mærke. De kom først med 4.400 nye indregistrerede biler, Skoda på andenpladsen med 2.400 biler og Ford på tredjepladsen med 2.300 biler.  

Gang i turismen og den grønne energi

Den ukrainske stat vil også meget gerne have gang i turismen, som Ukrainenu også tidligere har beskrevet, og den grønne omstilling for at gøre sig fri af russisk gas. Nu har den ukrainske regering fundet penge til nogle projekter. 

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform bliver der afsat 1.2 milliarder UAH, cirka 300 millioner kroner, til at modernisere folks huse. Blandt andet skal pengene gå til at få moderniseret varmekilderne i lejligheder, så de er tidssvarende. I mange lejligheder i Ukraine er det i dag ikke muligt at indstille på en termostat. Enten er der ingen varme eller fuld varme. Ifølge en rapport fra minister-kabinettet i Ukraine kan det give besparelser i varmeforbruget på 20 til 50 procent ved at få moderniseret lejlighederne.

Dernæst har Ukraine afsat 240 millioner UAH, omkring 60 millioner kroner, til at skabe et statsligt organ, der skal promovere turismen i Ukraine. Det har længe været den nuværende regerings politik, at områder såsom Tjernobyl skal promoveres mere for at nå det fulde potentiale, og det er der nu afsat penge til. 

“Det vil helt sikkert have en positiv effekt. Øge antallet af turismens indvirkning på BNP med adskillelige gange. Øge profitten for rejse-relaterede selskaber. Øge både antallet af indenlandske og udenlandske turister,” skrev Oleksandr Liyev, der er leder af foreningen UHIA, der er med til at sørge for gode forhold i turistsektoren, ifølge Ukrinform.