Foto af Adolfo Félix hos Unsplash

12,5 procent af alt kontorpladsen i Kyiv er i øjeblikket ledigt, og huslejen er presset i bund. Den tendens vil nok fortsætte i 2021. 

En ny 2020-opgørelse viser, at 12,5 procent af den totalte kontorplads i Kyiv i øjeblikket står ledigt, hvilket er en stigning på 3,5 procent fra de ni procent, som var ledigt i 2019. Det skriver NAI Ukraine. Mediet skriver dog, at det ikke er så galt som frygtet, da der blev åbnet ny kontorplads på omkring 80.000 kvadratmeter i Kyiv i 2020, og at corona-krisen har skabt konkurser og et mindre behov for kontorplads generelt set. 

Den faldende efterspørgsel ser dog ud til at have ramt udlejerne. Ifølge de nye tal er gennemsnitshuslejen faldet med cirka 20 procent til omkring 20 til 30 dollars per kvadratmeter for de bedste beliggenheder. Mens huslejen er faldet til 12 til 23 dollars per kvadratmeter for de mindre attraktive beliggenheder. 

Nogle steder er huslejen faldet med hele 50 procent, viser tallene, og der er ifølge mediet 370.000 kvadratmeter ny kontorplads på vej i øjeblikket, som vi presse priserne i 2021. 

Flere vil arbejde hjemme

Mediet spår, at flere vil arbejde hjemmefra i 2021, og at det vil betyde mindre efterspørgsel efter kontorplads, da nogle virksomheder vil opsige dele af deres lejemål. Det er dog også muligt, skriver mediet, at folk vil returnere til de fysiske kontorer i anden halvdel af 2021. 

Ukrainenu har tidligere interviewet Vladyslav Mieshkov, der er direktør og ejer af den svenske møbelvirksomhed Kinnarps Ukraine LLC, om udviklingen på markedet. Han har blandt andet observeret, at hele branchen er i forandring. 

“Vi sælger ikke det samme nu, som vi gjorde før, men vi skal følge med forandringerne. De, der ikke følger med forandringer, vil ikke overleve,” sagde Mieshkov.

Ifølge NAI Ukraine vil erfaringerne med at arbejde hjemmefra betyde permanente omvæltninger i den måde, som vi vil arbejde på og organisere os i fremtiden.

“Ikke desto mindre vil oplevelsen af effektivt online arbejde medføre ændringer i organisationen af kontorlokaler for evigt – forskellige hybridmodeller (fjernarbejde fra en del af medarbejderne, kombinerer offline og online arbejdsdage i uger med hot-desks osv.) vil sandsynligvis fortsat sejre efter stabiliseringen af pandemisituationen,” skriver mediet.